Sümfooniaorkestrid astuvad üldlaulupeol üles 45-aastase pausi järel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauljad laulukaare all.
Lauljad laulukaare all. Foto: Erik Prozes, Liis Treimann, Tairo Lutter

Pärast 45-aastast pausi on tänavusel üldlaulupeol taas esindatud eraldi sümfooniaorkestrite liik. Sümfooniaorkestri moodustavad laulupeol 25 sümfooniaorkestrit kokku umbes 760 pillimängijaga.

«Laulupeo tsükkel on eriti suure kasuteguriga just väikesele orkestrile, kus on kõige rohkem 20 liiget. Igapäevasesse repertuaari ei saa sellised orkestrid muidu võtta näiteks Villem Kappi või Eduard Tubinat, kuid ühendorkestris saavad nad selle kogemuse,» rääkis sümfooniaorkestrite liigijuht Jüri-Ruut Kangur.

Sümfooniaorkestrite repertuaari õnnestus leida nii vanemat Eesti muusikat nagu Eduard Tubina «Setu tants» või Villem Kappi «Sümfoonia nr 2 II osa» kui ka tänapäeva Eesti autorite uusi seadeid ja värsket loomingut nagu Tauno Aintsi «Süit tantsulavastusest Mowgli» või Ülo Kriguli kirjutatud «Muusika seiklusfilmist Malev». See andis ka orkestritele võimaluse oma repertuaari uut muusikat juurde saada.

Sümfooniaorkestrite kava avab täna legendaarne «Muusika filmist Kevade», mille on loonud Veljo Tormis. Koondorkestrite esituses kõlab näiteks Tonio Tamra pärimusmuusika teemaline «Minu isa mängis parmupilli, tantsis galoppi ja lõikas kulti». Žanriliselt oli tegu väga mitmekesise repertuaariga, mis pakub ka pillimängijatele arenemiseks vajalikke stiile ja võtteid.

Üks noorte sümfooniaorkester Jungli Youth Orchestra tuli peole lausa Taiwanist. Suurema osa moodustasid siiski muusikakoolide orkestrid, lisaks mõned maakondlikud sümfooniaorkestrid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles