Kultuuritolm teeb kolmanda pensionisamba

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
22 Pistepirkko vajutab armutult.
22 Pistepirkko vajutab armutult. Foto: www.22-pistepirkko.net

Õllesummer ei ole nädalavahetusel ainus suur kultuuriüritus Tallinnas, neljandat korda toimub ka Patarei vangla müüride vahel Kultuuritolmu nime kandev üritus. Sedakorda kannavad kaks päeva armutult tuksuvad ning muusikat ja kunsti ühendavad tolmupidustused nime «Kolmanda samba saladus».

Millest selline nimi? Vastab korraldustoimkonna liige Chungin: «Kolmas sammas on teadupärast pensioniga seotud mõiste. Meie sõnum oleks aga hoopis selline, et kolmas sammas oled sa ise ja su sõbrad, mitte igasugused lipsu ja Exceliga vennad, kes sulle seda sammast välja arvutavad.» Kolmanda samba saladuseks Chungini ja Kultuuritolmu mõistes on olla õnnelik siin ja praegu.

Peaesinejateks on tänavusel Kultuuritolmul soome garaaž-rock-legendid 22 Pistepirk­ko ja nimekas briti ambientsema techno-duo Ultramarine, kes tõenäoliselt mõlemad sobivad sooja ilmaga mere äärde nagu valatult.

See ei ole muidugi kõik, sest esinemisplatse mahutab Patarei tublisti – neid on kuus. Kohtadest toob Chungin atmosfääri mõttes ühe lemmikuna välja Võluaia, mis näeb välja nagu džungel. Reedel on sinna end sättinud Tallinna vanim ja mainekaim klubiüritus Mutant Disco, kus kütab peategelasena keresid kuumaks oluline briti muusikaasjapulk Jon Rust. Tema plaadifirma Levels esimese väljalaskena anti mõni aeg tagasi välja kohalike tantsumuusikakangelaste Ajukaja ja Andrevski singel «Rare Birds», mis rahvusvahelistes underground-ringkondades korralikult ilma tegi. Laupäeval möllavad seal Tallinna hips­ter-house’i bossid Tallinn Jäck City koos võimsa Bakey Ustliga. «Need, kes käinud ja näinud, teavad, et Bakey Ustl on väga võimas DJ,» teatab Chungin.

Esile toomist väärib Chungini sõnul Kiwa juhatatava Paranoia kirjastuse showcase, kes pidid lausa oma majaga kohale saabuma. Müüakse eksperimentaalkirjandust, millele see kirjastus on pühendunud ja mida välja andnud, ning nende osalusel leiab aset ka performance. Kunstiprogrammist toob Chungin välja veel eesti-vene kunstnike Evi Pärna ja Olga Privise performance’i «Toppeltstandard», kus kunstnikud küsivad valusaid küsimusi integratsiooni teemadel ja vaatavad, kuidas neil endil selles osas läinud on.

Kultuuritolm ilma laadata poleks see. Tänavune Homeless Couture laat toimub Patareis laupäeval, teemaks 90ndad ja patrooniks kindlasti selle ala üks suurimaid asjatundjaid, stilist Jana Hallas. «Aga ei pea ainult 90ndate rõivaid müüma,» selgitab Chungin lahkelt, «võib tulla ja müüa mida iganes, näiteks kui on juhtutud pannkooke tegema ja ei jõuta neid ära süüa, võib tulla ja pakkuda,» räägib ta. Küll paneb ta aga südamele, et registreerida on vaja, päris niisama, korv näpus, sisse astuda ei saa.

Kultuuritolm

Patarei merekindluses 11. ja 12. juulil

Esinejad: 22 Pistepirkko (Soome), Ultramarine (Suurbritannia), Jon Rust (Suurbritannia), Badass Yuki, Super Hot Cosmos Blues Band, Marten Kuningas, Kali Briis Band, Jürgen Rooste, Erkki Luuk jpt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles