Selgusid digilaulupeo dirigendid ja repertuaar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arlet Palmiste
Arlet Palmiste Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

20. augustil, taasuiseseisvumispäeval peetakse digilaulupidu  Ühtelaulmine, mille raames lauldakse sadades paikades üle Eesti kaheksa laulu, mis video vahendusel kõikjale üle kantakse.

Ühtelaulmist juhatavad tuntud dirigendid Ants Soots, Ants Üleoja, Alo Ritsing, Triin Koch, Elo Üleoja, Raul Talmar, Kuno Areng ja Hirvo Surva, teatas peo korraldustoimkond.

Laulmisele tulevad eestlastele teada koorilaulud nagu Ülo Vinteri «Laul Põhjamaast», Rene Eespere «Ärkamise aeg», Karl August Hermanni «Kungla rahvas» ja Peep Sarapiku «Ta lendas mesipuu poole.»

«Repertuaari valiku puhul oli oluline, et esitamisele tuleksid eesti rahva laulupidude lemmiklood - ühesõnaga lood, mida enam-vähem iga eestlane teab ja oskab kaasa laulda,»  kommenteeris valikut Ühtelaulmise üks organisaatoritest, dirigent Hirvo Surva.

Ühtealaulmise idee autor Arlet Palmiste sõnul on tal hea meel, et Ühtelaulmise dirigeerimiseks on andnud oma nõusoleku nii väärikas dirigentide koosseis.

Ühtelaulmise keskpunkt on Põltsamaa Sõpruse park, kus Tartu Ülikooli Akadeemiline Naiskoor, Revalia Meeskoor ja Segakoori HUIK! laulavad kaheksa koorilaulu. Sealt kantakse pilt Kanal 2 teleülekande vahendusel üle kogu Eestimaa.

«Samal ajal on üle Eesti kogunenud sadadesse erinevatesse kohtadesse koorid ja lihtsalt lauluhuvilised seltskonnad, kes saavad reaalajas dirigentide taktikepi all neid lugusid kaasa laulda,» selgitas Ühtelaulmise korraldaja ja telesaate produtsent Artur Talvik.

Sajast korraldajate poolt valitud kohast tehakse omakorda internetiülekanne ja kõik need 100 akent kuvatakse Tallinnas kesksel väljakul suurel ekraanil.

«Nii tekib sellele ekraanile suur Ühtelaulmine, kuhu mahuvad korraga laulma pea kõik lauluhimulised Eesti inimesed,» lisas Artur Talvik.

Rahva seas juba digilaulupeoks ristitud Ühtelaulmine on üle-eestiline üritus, kuhu kõik eestlased kogu maailmas on kutsutud üheaegselt ja ühiselt laulma, et tähistada Eesti Vabariigi iseseisvumise taastamise päeva. Suurejoonelisel üritusel on ühendatud kaks Eesti oluliseimat kaubamärki- laulmine ja infotehnoloogia.

Korraldajad tuletavad meelde, et käimas on ka aktiivne laulupunktide registreerimine. Oma peoplatsi saab kirja panna aadressil www.elion.ee/laulmine kuni 10. augustini 2010. Peoplatsi eelnev registreerimine on vajalik selleks, et kõik huvilised teaksid kuhu tulla ja saaksid ülemaalisest aktsioonist osa võtta.

Ühtelaulmine lõpetatakse üle-eestilise Kaerajaani tantsimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles