Maimik ja Tolk äratavad rokipeerud koomast

Janar Ala
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähelepanu, kaamera! Vinüülplaadid lendavad, sest Keiser (Guido Kangur) pole selline mees, kes kiiktoolis tukuks.
Tähelepanu, kaamera! Vinüülplaadid lendavad, sest Keiser (Guido Kangur) pole selline mees, kes kiiktoolis tukuks. Foto: Artur Sadovski

Andres Maimik ja Rain Tolk alustasid möödunud nädalal uue eestimaise komöödia «Kormoranid ehk Nahkpükse ei pesta» võtteid.

Seda bravuurikalt kohe esimestest päevast peale võtteplatsil lendavate vinüülplaatidega, millest ühega ka Postimehe fotograafil õnnestus tabamus saada. Rock’n’roll.

Film räägib ühest 1970ndatel tegutsenud bändist, mis otsustab teha kammbäki. Kuna bändiliikmete egod on nagu ikka suured ja tülid kerged tekkima, käib kammbäkk üle kivide ja kändude. Bänd tuleb kokku, laguneb ja juhtub ka nii, et vahepeal tiirutab mööda Eestit koguni mitu Kormoranide nime kandvat bändi.

Keiser veel näitab

«See on lugu tüüpidest, kes kannavad ikka veel nahkpükse, kuigi kõik annavad neile mõista, et oleks aeg juba pruunid viikarid jalga panna,» sõnastab Maimik uue filmi puhul tähtsaima. «Super life power on see, mida meie film sisaldab. See ongi eestluse elujõud – sinu võimed on sulle vastu, ühiskondlik positsioon on sulle vastu, aga sa, raisk, ikka lähed, ikka lööd selle kirka maasse. Nii et väga elujaatav film.»

«Muidugi ei ole idee teha film taastulekut tegevast rokibändist kõige originaalsem, kuid see ei olegi põhiline – kurat, ikka meie oma Guido Kanguri lõhn nendes nahkpükstes, see on põhiline,» lisab ta.

Kanguri kehastatud Keiser on Kormoranide laulja. Elab koos emaga, teeb juhutöid ja nii see elu veereb. Kunagi oli ta kõva mees, aga keegi täpselt ei tea, kui kõva. Ema annab talle pidevalt mõista, et Keiser võiks endale ikka mõne korralikuma ameti otsida.

Filmi avastseenis töötab Keiser noorte bändide konkursil helitehnikuna ja leiab, et need bändid on ikka jamad – tema ajal olid paremad. Noorte arust on Keiser aga vana peer, kellel endal pole bändigi. Keiser otsustab siis, et veel näitab. Keisri bändikaaslasteks on Santana (Roman Baskin), Masin (Harri Kõrvits) ja Tormilind (Jüri Vlassov), kelle elu pole samuti pärast Kormoranide lagunemist kulgenud nii nagu planeeritud.

Idee vanadest rokimeestest film teha on Maimiku-Tolgi sahtlis vedelenud juba mõnda aega. «Alguses oli meil plaan see seriaalina välja tuua, kuus osa oli juba valmis kirjutatud. Kuid siis tuli vabariigi 90. aastapäev ja leiti, et on vaja üht sõjalis-patriootilist seriaali, ning raha läks hoopis «Tuulepealsele maale», räägivad nad.

Projekte arendati vahepeal teisigi ja et kõik signaalid näitasid, et oodatakse «Jan Uuspõld läheb Tartusse 2»-nimelist produkti, prooviti ka seda. «Lõpuks tundus see kuidagi hapu, sest kaua sa sinna vanasse kaevu ikka...,» selgitab Maimik. «Vot, ja kui sai mõeldud, milline film see siis võiks olla, mida tuleksid vaatama ka sellised vaatajad peale nende, kes niikuinii eesti filmi käivad vaatamas, tundus «Kormoranid» kõige tugevam olevat.»

Karakterite päritolu ja sünni kohta ütlevad Maimik ja Tolk niipalju, et inspiratsioon olevat pärit ühelt vanalt ja vähetuntud eesti bändilt. Milliselt, jääb paraku saladuseks, sest Tolgi sõnul ei soovi bänd oma nime avaldada. Ent rollid kirjutati siiski konkreetseid näitlejaid silmas pidades.

Küsimusele, miks just sellised näitlejad, vastavad Maimik ja Tolk kiiresti: «No keda sa kujutad eesti näitlejatest ette vanu rokipeere mängimas, kui mitte neid.»

Miks mitte 170 000?

Maimiku ja Tolgi eelmine mängufilm «Jan Uuspõld läheb Tartusse» püsib oma 76 000 vaatajaga siiamaani taasiseseisvusaja kinoedetabeli kolmandal kohal. Vähemaga ei lepi autorid ka «Kormoranide» puhul. «Üks film, pealkirju nimetamata, sai vist 170 000 vaatajat, sellele võime ära teha küll,» arvab Maimik. Tolk lisab, et vaatajate arv pole siiski kõige tähtsam. «Ega me seda filmi raha pärast tee, ikka sellepärast, et meeldib.»

«Kormoranide» muusika on kirjutanud või autorite sõnutsi vanad Kormoranide lood üle kõpitsenud Röövel Ööbikusse kuuluv Sten Šeripov, kes koos Vaiko Eplikuga vastutas ka Jan Uuspõllu filmi saundträki eest. Kanguri vokaalipartiid on sisse laulnud Kolumbus Krisi solist Urmas Oja.

Näitlejatena astub üles veel terve hulk avaliku elu tegelasi alates Anu Saagimist ja lõpetades Metsatöllu laulja Markus Teeäärega. «Kormoranide» võtteperiood kestab septembri alguseni, kinodesse peaks film jõudma tuleva aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles