Mees, kelle ideed tulevad lambist

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lustakas Luisk: mehe enda sõnul kompab ta piire hea ja halva maitse vahel, nihestab vormikäsitlust, miksib ilu ja koledust, nalja ja tõsidust.
Lustakas Luisk: mehe enda sõnul kompab ta piire hea ja halva maitse vahel, nihestab vormikäsitlust, miksib ilu ja koledust, nalja ja tõsidust. Foto: Sander Ilvest

Hoogne, humoorikas, fantaasiaküllane – need sõnad passivad hästi iseloomustama Eesti hinnatuima disainiauhinna, autoridisaini Brunoga pärjatud Tarmo Luisu loomingut.

Luisk on disaininud nii mööblit, kelli kui ka rattahoidjaid, enim tuntust on talle aga toonud valgustid. Mees ise ütleb, et ilmselt on ta neid disaininud sadu. Brunogi sai Luisk vineerist ja metallist valmistatud LED-valgusti-riidepuu «What?» eest. Energiasäästlikku lampi saab kasutada mitmel moel, seda on võimalik hõlpsasti ühest kohast teise tõsta ja riidepuudest ka suurema valgusti kokku seada.

Keda nüüd kõrgelt hinnatud riidepuu, aga ka muu Luisu looming huvitama hakkas, sellel tasub külastada Tallinna Kunstihoone galeriis avatud väljapanekut «Back in business/Annual Report/Aastaaruanne». Disainer, kes oma esimese lambi – õigemini küll küünlajala – meisterdas valmis kooli käsitöötunnis, selgitab, et esitleb näitusel aasta jooksul tehtud autoridisaini. «Kuigi mind teatakse eelkõige valgustidisainerina, olen tegelenud ka kõige muuga, nii et tegu oleks justkui tagasipöördumisega oma lemmikobjektide juurde. Töötasin terve aasta TTÜ Mektory hoone sisekujundajana ja lampide disainimine jäi tagaplaanile. Loomulikult on näituse nimetuses ka muhedat eneseirooniat – olla vabakutseline disainer, teha autoridisaininäitusi ja rääkida ärist!»

Just seetõttu ei toogi Luisk rahva ette oma igapäevatöö tulemusi, vaid tutvustab selle näituse tarbeks valmistatud objekte.

«Kompan piire hea ja halva maitse vahel, nihestan vormikäsitlust, miksin ilu ja koledust, nalja ja tõsidust. Mängin ja kiusan teemadega nagu elu ja surm, aeg ja ruum, armastus ja vihkamine, inimene ja keskkond ... ja loomulikult jätkan ka elu mõtte otsingut,» selgitab disainer muigelsui ja lisab, et isikunäitustel ongi tore oma uitmõtteid esitleda, sest muidu jääksid tõsise disaineritöö kõrval tekkinud põnevad, lõbusad ja jutukad ideed sahtlisse. «Olen sahmerdaja tüüpi ning mul on vaja oma energiat kusagil ja millegi peale kulutada,» tunnistab Luisk.

Valgustitega laulatatud

Enamasti seostatakse paljude Eesti ettevõtetega koostööd tegeva Luisu nime firmas 4Room toodetud valgustitega. Mitu sellele ettevõttele kavandatud mudelit on ajaproovile vastu pidanud. Näiteks lühter «Ämblik» ehk «Spyder» võeti tootmisse 18 aastat tagasi, menuka valgustisarja «Artist» vanust võib lugeda kuraditosina aastaga. Ka «Yuppie», mille Luisk lõi kunstiinstituudi tootedisaini tudengina, toimib edukalt seniajani. 1997. aastal sündinud sari «Basic» on aga tähis nii autori enda kui ka kogu Eesti disaini ajaloos. Tootekunstnik ise tõstab oma loomingust esile äkilisi seinavalgusteid «Madness» ja «Bubble».

Töö + hobi = elustiil

Luisu kodustuudios hõljuvad kogu aeg uued ideed. Kui mõni neist tundub väärivat teostamist, otsib mees tootja-allhankija. Talle pakub pinget katsetada erinevaid materjale. Tema loomingus on iga detail põhjendatud ja väikseimgi vidin täidab mingit otstarvet, samas mõjuvad esemed alati emotsionaalselt, sest neis leidub ikka mingi heatahtlik erisus või humoorikas rosin. «Ideed tulevad mul ju loomulikult lambist, kust siis mujalt,» viskab disainer nalja.

Esemeks vormistatud ideid testib ja arvustab sageli kõigepealt oma pere – maalikunstnikust abikaasa Ivika, muusikatudengist  tütar Maria (21),  põhikoolis õppivad Elisabeth (15) ja Martin (10).

«Väljend «vaba aeg» kõlab minu jaoks nagu ajaveetmine ehk aja surnuks löömine – ja see on natuke hirmutav,» tunnistab tippdisainer Luisk, kes ei oska käed rüpes istuda. Praegu on ta aga ennekõike elevil, kuidas publik tema näitust mõistab ja vastu võtab, kas külastajad on temaga samal naljasoonel.

Tarmo Luisk

Sündinud 31. märtsil 1970 Tallinnas

Lõpetas 1996 Eesti Riikliku Kunstiinstituudi tootedisainerina

Vabakutseline disainer

Autasud

2005 – kultuurkapitali aastapreemia

2008 – parima disainiprojekti Bruno

2014 – autoridisaini Bruno

Valik näitusi

2005 «Natural Born Designer» tarbekunsti- ja disainimuuseumis

2008 isikunäitus Budapestis

2011 «Mäng tulega» arhitektuurimuuseumis

2012 isikunäitus Helsingis Eesti Majas

Osalenud Eesti disaini välja­panekutel Taanis, Soomes, Prantsusmaal, Belgias ja Inglismaal

Valik tooteid

1996 tooteperekond «Yuppie»

2003 valgustisari «Universal»

2007 seinalamp «Bubble»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles