Kalju Komissarov lahkub Endla teatri kunstilise juhi kohalt

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalju Komissarov
Kalju Komissarov Foto: Toomas Huik / Postimees

Endla teaterist lahkuvad kunstiline juht Kalju Komissarov ja teatrijuht Ain Roost. Mõlema ametikoha täitmiseks on välja kuulutatud konkurss.

Endla juhi Ain Roosti sõnul lahkus Komissarov teatri kunstilise juhi kohalt tervislikel põhjustel. «Kaljul on tervis kehv ja annaks taevas arstidele tarkust ning talle vastupidavust, et ta sellest välja tuleks,» ütles Roost. Kuna teatri töötsükkel on üpris pikk, et jõudnud Komissarov ametis oldud aasta jooksul kõiki oma plaane teoks teha. Teatri jaoks oli oluline staažika loomingulise juhi olemasolu, keda teatri töötajad aktsepteerisid – või siis mitte, vastavalt igaühe teatrinägemusele.

Endlas töötas Komissarov õppejõutöö kõrvalt Viljandi kultuuriakadeemias. Konkursitingimustes on kirjas, et uus kunstiline juht võib tööle asuda esimesel võimalusel. «Teatrit juhib praegu loominguliselt loomenõukogu koosseisus lavastajad Laura Mets ja Enn Keerd, dramaturg Triinu Ojalo, näitlejad Kaili Viidas ja Priit Loog (näitlejate usaldusisik), peakunstnik Liina Unt. Aga igasugune koosjuhtimine eeldab, et on olemas üks kõneisik ja teater vajab, et keegi võtaks vastutuse,» seletas Roost.

Endlast lahkub ligi 20 aastat teatrit juhtinud Ain Roost, aga see pole nii äkiline otsus kui Komissarovi eemalejäämine. Ta mõtles juba kolm aastat tagasi lahkumisele, kuid vastu tulles tollase kultuuriministri Rein Langi palvele aitas ta ümber korraldada riigiteatrist sihtasutus. Uus teatrijuht võib Endlas töölaua taha istuda 10. aprillil tuleval aastal.

Lisaks juhtidele on viimse aasta jooksul Endlast lahkunud mitmed näitlejad. «On neid, kellega lepingut ei pikendatud või ei jõutud tingimustes – näiteks palgas – kokkuleppele. Ja on neidki, kes tegid oma valiku isikliku elu põhjal,» kirjutab Pärnu Postimees.

Roosti sõnul on lahkujaid olnud viis. Tal tuli juhina tegeleda sellega, kuidas neid asendada: kas uute näitlejate palkamise teel või hoopis lavastus mängukavast maha võttes. Enamik lavastusi on siiski endiselt mängukavas ja mõned lahkunud näitlejad töötavad rollilepingu alusel.

Tavaline ettevõte, kust lahkumas kaks tippjuhti ja lisaks mitu kogemustega töötajat, oleks üsna raskes seisukorras. Roosti meelest ei saa teatrist siiski tavaorganisatsiooniga võrrelda. «Meie loomenõukogu arutab aktiivselt loomingulisi küsimusi kord nädalas, millise repertuaariga me kevadel edasi läheme. Ei saa ju teater jääda ootama, et pärast konkursi õnnestumist tuleb uus loomejuht ja sõrmenipsuga kohe uued lavastused mängukavasse toob, planeerimine ja lepingute sõlmimine võtab aega.»

Roost ei nõustunud mõttega, et Endla on juhtideta juhitamatu. Ta võrdles teatrit pika rongiga, mis läheb liikvele aeglaselt ja peatub aeglaselt. «Inimesed teevad oma tööd. Meil on palju uusi inimesi, näitlejaid, tehnilisi ja administratiivtöötajaid. Ma olen nende üle uhke, et nad Endla teatri valisid!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles