Le Monde: Patrick Modiano kajastab suurepäraselt traagilisi inimsaatusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patrick Modiano
Patrick Modiano Foto: SCANPIX

Prantsuse väljaanne Le Monde teatab, et  selle aasta Nobeli kirjanduspreemia anti Prantsuse kirjanikule Patrick Modanole ta suurepäraste okupatsioonajastu inimsaatuste kajastamise eest.

1945. aastal sündinud Modiano avaldas oma esimese romaani « La Place de l'Étoile»  1968. aastal, kümme aastat hiljem sai ta maineka Concourt`i auhinna romaani «Rue des boutiques obscures» eest.

1996. aastal sai ta elutöö auhinna Grand prix lettres, kuid nüüdne Nobeli kirjanduspreemia on  ta kirjanikukarjääri tipp.

Selle kirjaniku romaanide põhiteemaks on traagilised inimsaatused nii sõja, okupatsiooni kui rahu tingimustes, kuid ka süütunded ja identiteediotsingud.

Modiano värskeim 160-leheküljeline teos «Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier»  jõuab lugejateni oktoobri lõpul. Tegemist on ajas tagasi vaatamise ja mälestuste raamatuga.

Modiano ütles 2013. aastal, et ta inspiratsiooni allikaks on autobiograafiline materjal, kuid sellega tuleb osata ringi käia ning õigesti välja mängida.

30. juulil 1945 aastal pärast natsiokupatsiooni lõppu Prantsusmaal  Boulogne-Billancouris sündinud Modiano isa oli juudi päritolu ning ema belglannast näitlejanna. Ta vanemad kohtusid esmakordselt natside poolt okupeeritud Pariisis Teise maailmasõja ajal ning varjasid suhet, kuna mees oli juut.

Modiano lapsepõlv ja noorus olid ebatavalised – isa oli teadmata kus ning ema pidevalt ringreisidel. Ta sai hariduse tänu riigi abile. Modianole kõige lähimaks inimeseks oli ta noorem vend Rudy, kes suri kümneaastaselt.

Patrick Modiano pühendas oma 1967 – 1982 valminud teosed oma varalahkunud vennale. Kirjaniku teostes kajastub vennaga koosoldud aeg nostaligilisena.

Modiano õppis Jouy-en-Josas École du Montcel algkoolis, Haute-Savoie Thône´i koolis ning Pariisi Henri IV lütseumis.

Hiljem võttis ta oma ema sõbra Raymond Quenau juures geomeetriatunde. Ta sai Annecy ülikoolist bakalaureuse.

Modiano kohtumine raamatu «Zazie dans le metro» autori Raymond Queneau`ga oli saatust muutev. Tänu sellele sai ta kirjandusringkondades niiöelda jala ukse vahele. 1968. aastal sai Modianost kirjanik.

Modiano romaanides leidub lisaks okupatsiooniajastu inimsaatustele üllatavalt ka satiirilist antisemitismi.

Modiano abiellus 12. septembril 1970. aastal Dominique Zehrfussiga. Abielust sündis kaks last – Zina (1974) ja Marie (1978).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles