Priit Pärna seksismijutt ei üllata

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Lendurid koduteel»
Kaader filmist «Lendurid koduteel» Foto: Eesti Joonisfilm

Esilinastus Priit ja Olga Pärna kauaoodatud film.

See on graafilis-seksuaalne meeste fantaasiate satiir, mis võib tekitada poleemikat. Nõnda  iseloomustas tänavu juulis Priit ja Olga Pärna uut animafilmi «Lendurid koduteel» ühe maailma nimekama, Ottawa animafilmide festivali juht Chris Robinson.

Ta pidi pärast võistlusprogrammi avalikustamist 22 filmi seast välja noppima mõned silmapaistvamad näited ja tõi kõigepealt esile kaks, lisaks «Lenduritele koduteel» Poola klassiku Piotr Dumala vägivallast jutustava filmi «Hippopotaamia». Sedagi nimetas ta poleemiliseks. Viimane võitis hiljem ka grand prix.

«Eks me sellega ka arvestasime, et film võib tekitada vastakaid reaktsioone,» ütles Priit Pärn enne Eesti esilinastust. «See, et Pärn teeb seksistlikke filme, on juba vana jutt, mis läks lahti pärast filmi «Elu ilma Gabriella Ferrita». Seksismis süüdistati isegi «Tuukreid vihmas». Kui ma siis ühe daami käest küsisin, kuidas «Tuukrid» seksistlik on, vastas ta, et mehed töötavad, aga naine ainult magab. Kahju, et mõni inimene pime on ja kohe rünnakule asub.»

16 minutit pikk «Lendurid koduteel» jutustab sünopsise järgi kolme lenduri pikast ja rängast koduteest, kus kõrbekuumus vaheldub mägede jäise tuule, mudamülgaste ja moskiitodega. Lootusetute päevade vahel jäävad aga ööd, mis on täis fantaasiat ja erootikat. Film on soovitatav alates 16. eluaastast.

«Lendurid koduteel» tuli välja juunis, kui see linastus Annecy festivali võistlusprogrammis, nüüd lõpuks jõuab see ka Eesti publiku ette. 10. oktoobrist saab seda vaadata Tallinnas Sõpruse kinos koos Priit ja Olga Pärna eelmise filmiga «Tuukrid vihmas», 21. oktoobril ka Tartu Elektriteatris.

Arvustust ja Postimehe žürii hinnanguid saab lugeda laupäevasest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles