Uus saatesari: Eesti staarid Nõukogude Liidus

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alates 17. oktoobrist jõuab ETV ekraanile värskeltvalminud kuueosaline dokumentaalsari «Raudse eesriide jumalused». Tegijate sõnul on uus sari austusavaldus Eesti muusikute legendaarsele põlvkonnale ja selle eredaimale tähele, möödunud nädalal meie seast lahkunud Jaak Joalale.

1980ndad oli aeg, mil Nõukogude Liidus algas tõeline Eesti estraaditähtede buum. Järjepanu tõusid idabloki suurimateks levistaarideks Jaak Joala, Tõnis Mägi, Anne Veski, Gunnar Graps jt, mõjutades oma aktsendi ja läänelike lavamaneeridega kuuendiku planeedi inimeste muusikamaitset.

Sarjas saab sõna kirev hulk endise Nõukogude Liidu esimese kategooria staare, peale eestlaste veel Jossif Kobzon, Laima Vaikule, Raimonds Pauls jt.

Esimeses saates keskendutakse meie kolme kõige suurema estraadiheerose Jaak Joala, Tõnis Mägi ja Anne Veski läbilöögi hittidele Venemaa areenidel. Kuidas sai eestlaste võimas edulugu alguse?

Idee saatesarja tegemiseks tuli üheksa kuud tagasi, kui produtsent Ken Saanil plahvatas pöörane mõte: korraldada Moskvas nende omal ajal terves Nõukogude Liidus meeletut menu nautinud muusikute retrokontsert, rääkis stsenarist Roald Johansson. Venemaa pealinnas pidi lavale astuma Anne Veski, Tõnis Mägi, Ivo Linna koos praeguse aja noorte estraadimuusikutega. Puhtas vene stiilis, nagu 30-35 aastat tagasi: rongiga venemaale, tee klaasides loksumas ja tasandikud akna tagant mööda voolamas.

«Jutu käigus avastasime, et sellest ajast ei ole tegelikult korralikku dokumentaalses võtmes telesaadet. Raamatuid küll, aga selles konkreetsest ajajärgust, 70 aastate lõpp ja 80 algus ei ühtki telesaadet,» jutustas Roald Johansson. «Sel ajal olid Nõukogude Liidu suurtel areenidel meie estraaditähed jumaluse seisuses.» Mõneti suhtuti ideesse alguses ettevaatusega, sest just sel ajal kogus tuure Ukraina kriis ja leidus arvamusi, mis ei pidanud nõukogude nostalgiaga tegelemist arukaks. Sellest hoolimata algasid kevadel saatesarja võtted.

Ka eestlased suhtusid stagnaajal suures Nõukogude Liidus vene keeles esinenud muusikutesse teinekord halvustaval – kõik need hüüdmined, nagu Kremli Ööbik, Jaška jne. Johannson sõnul tuleb see teema saates muidugi jutuks, kuid põhitoon on ikkagi positiivne. «Meie artistide jaoks oli see elu parim aeg, kuldsed aastad. Nad olid 20-30 aastates, neid armastasid pea 300 miljonit inimest Nõukogude Liidus. Koos Idablokiga sama palju, kui tänapäeva Euroopa Liit. Mingile hetkel sai villand, näiteks Joalal ja Mägil. Aga nagu Mägi intervjuus ütleb, ei kahetse ta seda aega sugugi: «Lihtsalt mingil hetkel tuli tunne: sõidan rongis, mis käib ringiratast. Ei viitsi enam.»»

Saates näeb kuhjaga omaaegset videomaterjali, ETV arhiiv on seda pungil täis. Aga leiab ka haruldasemaid kaadreid inimeste koduarhiividest: näiteks Anne Veski amatöörvideod võimsast Kasahstani staadionikontserdist.

Puhtalt dokumentaalset materjali jagus viide saatesse. Kuues peaks aga kujunema tõeliseks üllatuseks. Nimelt kavatseb Ken Saan esialgse idee teoks teha ja korraldada novembris Moskvas kontsert, kus astuksid üles Anne veski ja tema kaliibris tähed ning noorem põlvkond, kellest Koit Toome on juba nõusoleku andnud. Kui Saani plaan õnnestub, näeb tunniajalist kontsertsaadet saadet detsembris.

Sarjas saab sõna kirev hulk endise Nõukogude Liidu esimese kategooria staare, peale eestlaste veel Jossif Kobzon, Laima Vaikule, Raimonds Pauls jt.

Uue sarja käsikirja autor on Roald Johannson, produtsent Ken Saan.

Dokumentaalsari «Raudse eesriide jumalused» on ETV eetris reedeti kell 19.35 alates 17. oktoobrist.

 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles