Sõnavõistlus: mis asjad on nuhvel, eiber, värkvõrk ja vikker?

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Laupäeval kuulutasid Euroopa Komisjoni esindus Eestis, Eesti Keele Instituut ja Postimees täna välja uue sõnavõistluse, mille eesmärk on leida ladusaid ja eestipäraseid vasteid mõistetele, mida Euroopa Liiduga seotud tekstides küll tihti kasutatakse, kuid mille tarvis head eestikeelset väljendit veel ei ole.

«Praeguse sõnavõistluse suur eesmärk on see, et siis, kui Eesti on Euroopa Liidu eesistujariik (2018. aastal – toim), kõlaks ilus selge eesti keel ka Euroopa Liidu juhtimises. Et me tähistaksime väärikalt oma riigi sajandat sünnipäeva,» sõnas Urmas Sutrop, kes hakkab juhtima ka žürii tööd.

Napilt kahe päevaga laekus võistluse kodulehekülje ja e-posti kaudu juba ligi 600 sõnapakkumist. Nn etteantud temaatikast olid populaarsemad järgmised sõnad:
phablet, vasteid u 90 (sh korduvad), nende hulgas nt kõnetahvel, nuhvel, telfel, tabla, tablafon, moblet, ka sõõp;
asjade internet: esenet, värkvõrk, asinet, vidinat, olmestu, olmevõrk;
non-paper: eipa, eiber, ideedokument, idutekst, virvis;
streamline: sujundama, lihtima, voogima;
moderaator: kõnejuht, voorustaja;
viraalne: naksik, netinakkuv, lend(video jne);
LGBT: vikker, LGBT-inimesed - vikrid.

Sõnaloojad saavad pakkuda ka ise sõnu, mis nende meelest uut ja eestikeelsemat vastet vajaksid. Pakuti järgmisi:
spork (spoon+fork): luhvel (lusikas + kahvel);
artist talk: kunstnikutund;
poliitika: riigindus;
kondoom:  turvik;
brunch: lõmmik (lõuna + hommik).

Võistlus kestab 1. novembrist 1. detsembrini.  Leheküljel: sonavoistlus.postimees.ee saab esitada oma pakkumisi, seal on kirjas ka kõik täpsemad juhtnöörid. Aga sõnu saab saata ka e-kirjaga (rita.niineste@ec.europa.eu; teema «Sõnavõistlus») ning tavaposti teel (Eesti Keele Instituut, Roosikrantsi 6, 10119 Tallinn, märgusõna «Sõnavõistlus»). Peaauhinnaks on Euroo­pa Komisjoni esindus Eestis välja pannud tahvelarvuti iPad. Teisteks auhindadeks on Eesti Keele Instituudi sõnaraamatud, Postimehe tellimused ja raamatupoe kinkekaardid.

640

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles