EV 100 konkurss otsib uue telersarja ja dokumentaalfilmide ideid

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kultuuriminister Urve Tiidus kuulutas välja dokfilmide ja draamasarjade konkursi Eesti Vabariigi 100 aasta juubeli tähistamiseks.  

Vabariigi juubeliaastal plaanitakse vaatajateni tuua täispikk dokumentaalfilm, lühidokumentaalfilmide projekt «100 minutit peegeldusi» ning draamasari.

Uuelt kvaliteetselt draamasarjalt oodatakse temaatika haakumist Eestile olulisega minevikus, olevikus või tulevikus, põhisündmused peaksid toimuma Eestis. Lugu võib vahendada draama, komöödia, krimiloo, põneviku, romantilise draama jne žanris. Rahvusvahelise potentsiaaliga sarja pikkuseks on kavandatud 12 tunnist jagu.

«Põhjamaade, eriti Taani näitel on praegu üsna veenvalt suudetud tõestada, et kohalikus keeles kohalikel teemadel tehtud telesarju on võimalik müüa teistesse riikidesse,» ütles telesarja žürii liige Tristan Priimägi.

EV 100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa kinnitas, et rahalised taotlused konkursitööde rahastamiseks on esitatud ja saanud valitsuselt sooja vastuvõtu. «Ma ei saa ühtegi numbrit välja öelda, sest numbrid võivad muutuda ja teiseks, siis hakkaksin ma ise otsustajaid survestama.» Numbrid tõesti muutuvad. Kui mängufilmikonkursi puhul räägiti filmiringkondades suurusjärgust 10-11 miljonit eurot, siis nüüd lükkas Rohumaa selle ümber: «Pigem on 10 miljonit eurot maksimum kahe (st mängufilmi ning tele-dokumentalistika) peale kokku. See on Eesti jaoks väga suur raha.» Rohumaa rääkis, et mängufilmi konkursile on laekunud väga suurejoonelisi ideid, mis nõuavad ookeanivõtteid ja [Ameerika - toim] vabadussamba juures filmimist. Kui need peaksid lõppvooru võidma, siis peavad tegijad kindlasti lisarahatust leidma.

«Odava draamasarja seeria on 10 000 euro kandis,» hindas Rohumaa. «Ja mida selle raha eest saab, on igapäevaselt ekraanil näha.» Konkursiga otsitava draamasarja seeria hind peaks tema teada olema mitu korda kõrgem, aga Põhjamaades algavad seeriahinnad 200 000 eurost. Teleprodutsent Raivo Suviste hindas, et Taani tüüpi kvaliteetse teleseriaali tegemise üks jagu maksab orienteeruvalt 100 000 eurot. «Et Eesti tingimusest teha ajaloolist ja head asja, siis võiks raha olla samasugune. See on nagu ülikonnaga – võid osta odava, võid maksta rohkem ja selle sa siis saadki.»

Kinolevi potentsiaaliga täispikk dokumentaalfilm peaks puudutama laiemat avalikkust ning käsitlema kõrgel kunstilisel ja tehnilisel tasemel Eestimaa ja inimese suhet ning seoseid, suhteid ja võrgustikke, mis moodustavad terviku nimega Eesti.

Lühidokumentaalfilmide kogum «100 minutit peegeldusi» koosneb filmidest, mis koondavad endasse ühtse üldistusvõimega terviku. Eri autorid, kümmekond filmitegijat, loovad oma nägemuse tänasest Eestimaast. Oodatud on visioonid, mis kaardistavad Eestit nii geograafilises mitmekesisuses kui ka sotsiaalsete teemade kaudu. Konkursside statuutidega saab tutvuda ERRi kodulehel: www.err.ee/EV100

Eesti Vabariigi senise ajaloo kõige ümmargusema tähtpäevani on jäänud neli aastat, kuid ettevalmistused 100 aasta juubeli tähistamiseks on alanud. Käimas teatrite ühisprojekt «Kümnendid», 100 tamme istutamise aktsioon, arhitektuuriprojekt «Hea avalik ruum on riigi rikkus» ja mängufilmiprojekt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles