Youssou N’Dour toob Eestisse Aafrika hingust

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Youssou N’Dour aktsioonis.
Youssou N’Dour aktsioonis. Foto: SCANPIX

Igaüks teab Senegali muusiku Youssou N’Douri laulu «7 Seconds» koos Rootsi tähe Neneh Cherryga. Maailmakuulus oli N’Dour juba enne aastat 1994, mil muusikatelevisioonid ja raadiod seda hitti tüütuseni esitasid. Aafrika riikide muusikutest koostatud orkestriga esineb N’Dour 2. novembril Tallinnas Nokia kontserdimajas.


1986. aastal tegi N’Dour kaasa kahel popmuusika ajalukku läinud albumil: Paul Simoni «Gracelandil», plaadil, mis pani aluse tulnud kümnendite afrobiidivaimustusele lääne muusikakultuuris, ja maailmamuusika ühe tähtsaima edendaja, plaadifirma Real World bossi Peter Gabrieli albumil «So».

Gabrieliga seob praegu 51-aastast N’Douri sõprus ja pikk koostöö teineteise projektides. On korraldatud inimõiguste eest võitlevaid tuure ja Nelson Mandela sünnipäevakontserte ajal, mil Mandela oli veel vangis.

Oma plaatidel on N’Dour võtnud ette spirituaalseid ja muusikalisi rännakuid eri maade muusikasse ja kultuuri. «Seti» lood aastast 1990 said väikesteks hümnideks Senegali noorte seas, samas kui «Egypt» (2004) rändab araabia maailma ning viimatine, tänavune album «Dakar – Kingston» käib seal, kus linnade nimedki ütlevad, ja ühtlasi toob välja mitmekülgse muusiku ühe saundiarmastuse: Jamaica.

N’Dour ühendab oma helides Lääne-Aafrika traditsioonilise muusika, nagu mbalax, moodsa popmaailma kõladega džässist soulini ning hiphopist rokini. Ta on töötanud koos ka Branford Marsalise, Bruce Springsteeni, Stingi, Haiti presidendikandidaadi Wyclef Jeaniga (eks-Fugees) ja teistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles