Kuulus prantsuse kirjanik Emmanuel Carrère külastab Eestit

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Carrère
Emmanuel Carrère Foto: Raphael labbé/ Wikipedia

Järgmisel nädalal külastab Eestit 1957. aastal sündinud prantsuse kirjanik ja filmimees Emmanuel Carrère, kelle tähtsus ja tuntus on Prantsusmaal vaikse järjekindlusega üha kasvanud.

26-aastasena debüteerinud Carrère’i on pärjatud mitmete prestiižikate kirjandusauhindadega (Femina, Renaudot ning kõige krooniks 2010. aastal Prantsuse Akadeemia auhind kogu senise kirjandusloomingu eest).

Carrère’i loomingu võib tinglikult jagada kaheks: puhas ilukirjandus ja dokumentaalkirjandus. Kompromissitu aususega tungib Carrère minavormi kasutades inimloomuse kõige sügavamatesse kihtidesse ja kõige hämaramatesse nurgatagustesse. Oma dokumentaalromaanides on ta välja töötanud isikupärase kirjutusviisi, mille muudab selgelt äratuntavaks autori varjamatult isiklik ja vahetu suhe oma teemade ja materjaliga. Carrère on viljakalt tegutsenud ka stsenaristi ja režissöörina.

Eesti keelde on seni tõlgitud üks Carrère’i teos – autobiograafiliste sugemetega lühiromaan  «Vaenlane», mis ilmus 2000. aastal, pälvides kohe suurt tähelepanu.

Eesti publikul on võimalus kohtuda Emmanuel Carrère’iga kahel korral. Esmaspäeval, 10. novembril kell 18.00 vestleb Carrère SuperNova kinosaalis (BFM) Ilmar Raagiga. Kohtumisele eelneb tema filmi «Tagasitulek Kotelnitchi» linastus. Teisipäeval, 11. novembril esineb Carrère kirjandusfestivali HeadRead eriüritusel Kirjanike Majas (Harju 1), kus temaga vestleb tõlkija Indrek Koff.

Kohtumiste peakorraldaja on Prantsuse Instituut Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles