Ülevaade: PÖFFi eriprogramm «Uus saksa film»

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Bornholmi tänav. Uskumatu, aga tõestisündinud lugu alampolkovnik Harald Schäferist»
«Bornholmi tänav. Uskumatu, aga tõestisündinud lugu alampolkovnik Harald Schäferist» Foto: Kaader filmist

Viiendat aastat järjest tutvustab Goethe Instituut Eesti publikule uusi saksa filme ning kolmandat korda tehakse seda koostöös Tallinna Pimedate Ööde filmifestivaliga. Eriprogrammi «Uus saksa film» raames näidatakse Tallinnas ja Tartus 15.-25. novembril kokku üheksat mängu- ja ühte dokumentaalfilmi.

«2014. aastal linastus Saksamaal palju väga eriilmelisi filme – PÖFFi eriprogramm «Uus saksa film» koondab sellest ühe osa, mis aitab heita pilku meie ühiskonna eri tahkudele nüüd ja praegu,» kirjeldas Goethe Instituudi juhataja Eva Marquardt.

Eriprogrammi avab Dominik Grafi «Armastatud õed» – sakslaste nominent tänavuse parima võõrkeelse filmi Oscarile. Ajakohaselt 25 aastat pärast Berliini müüri langemist näitab Goethe Instituut ka kahte selleteemalist filmi: «Missioon Sputnik» ja «Bornholmi tänav. Uskumatu, aga tõestisündinud lugu alampolkovnik Harald Schäferist».

Lastefilm «Missioon Sputnik» jutustab Saksa Demokraatlikus vabariigis üles kasvanud tüdrukust, kelle isa saab ootamatult loa emigreeruda läände. «Bornholmi tänav» kõneleb Saksa DV ajalisest ja ruumilisest lõpust – 9. novembril 1989 avatakse piir ja algavad dramaatilised sündmused.

Filmiprogrammi üks omanäolisim film on režissöör Edgar Reitzi «Teine kodumaa – igatsuse kroonika», mis räägib 19. sajandi Hunsrücki maarahva väljarändamisest Lõuna-Ameerikasse. Film pälvis 2014. aasta Saksa filmiauhinna. Dokumentaalfilm ««Teise kodumaa» tegemistest» vahendab nimetatud filmi tagamaid.

PÖFFi Tridensi Läänemere ja Põhjamaade regiooni debüütfilmide võistlusprogrammi valitud «Maailmade vahel» jutustab Saksa vägede kaitsemissioonist Afganistanis.

Laiemat kõneainet on tekitanud ka režissöör Dietrich Brüggemanni «Ristitee», mis pälvis tänavu Berliini filmifestivalil Hõbekaru-auhinna parima stsenaariumi eest. Film räägib intrigeeriva loo religiooni rollist inimese elus.

Screen International kriitikud valisid oma programmi Christian Petzoldi filmi «Fööniks», mis on paljude kriitikute hinnangul Petzoldi parim film, Nina Hossil seni mõjuvaim roll ning filmi lõpustseenist tõotab saada unustamatu filmiklassika.

Režissöör Christian Züberti «Kõige kiuste» on ühest küljest aus film teadlikust hüvastijätust eluga, teisalt aga hümn sõprusele ja ilule, mida elul on igapäevaselt pakkuda.

Maximilian Erlenweini «Stereo» on müstiline gangsteripõnevik, mille tegijad pühitsevad oma žanrit. Filmi peaosatäitjad, meilgi tuntud Jürgen Vogel ja Moritz Bleibtreu, valitsevad Saksa kino viimased kümmekond aastat.

Kõik «Uus saksa film» eriprogrammi seansid on saksa keeles, eesti- ja ingliskeelsete subtiitritega.
«Uus saksa film» Tallinnas 15.-24. november
«Uus saksa film» Tartus 16.-25. november

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles