Eesti Kunstimuuseum sai 95-aastaseks

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kumu kohvik
Kumu kohvik Foto: Kultuurikava.ee

Eesti Kunstimuuseum on 95 aastat kogunud, hoidnud ja arendanud Eesti visuaalset kultuuri. Muuseum asutati 17. novembril 1919. aastal Eesti Muuseumi nime all eesmärgiga koguda rahvakunsti ja kujutavat kunsti. Aastatel 1921–1927 ja 1946–1991 asus muuseum Kadrioru lossis, vahepealsetel aastatel ajutistel pindadel ning hiljem Toompeal Rüütelkonna hoones. 

Tänaseks on Eesti kunstimuuseumil viis filiaali: kaasaegset, klassikalist ja väliskunsti saab külastaja nautida Kadrioru kolmikus: Kumu kunstimuuseumis, Kadrioru kunstimuuseumis ja Mikkeli muuseumis; kesklinnas saab haruldaste keskaegsete kunstipärlitega tutvuda Niguliste muuseumis ning kammerlike teemanäitustega Adamson-Ericu muuseumis. Keskmiselt avatakse meie filiaalides paarkümmend näitust aastas, millest paljudel saab näha kunstiteoseid muuseumi peaaegu 60 000 esemelisest kogust.

Lisaks püsiväljapanekutele ja näitusetegevusele, on kaasaegsel muuseumil täita ühiskonnas palju multifunktsionaalsem roll. Filiaalides toimuvad kõige mitmekesisemad ning erinevatele vanusegruppidele suunatud haridusprogrammid, teema- ja elamusõhtud. Nii Niguliste muuseum kui Kadrioru ja Kumu kunstimuuseumid on armastatud kontserdipaigad. Lojaalse austajaskonna on oma tegevusega pälvinud Kumu auditoorium.

Eesti Kunstimuuseumi peadirektori Sirje Helme sõnul lasub Eesti Kunstimuuseumil äärmiselt suur vastustus Eesti visuaalkultuuri mineviku ja tuleviku ees «Me oleme hoidjad ja arendajad samaaegselt. Meie südameasi on eesti kultuuri säilimine ja tulevik, ühte ei saa olla teiseta,» sõnas Helme. 

Sünnipäevanädalal, kuni 23. novembrini on kõikides muuseumipoodides võimalik osta Eesti Kunstimuuseumi trükiseid ja meeneid kuni 40% soodsamalt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles