Sadamateatris esietendub dokumentaalnäidend «Estoplast»

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene lugemine "Estoplast"
Esimene lugemine "Estoplast" Foto: Kultuurikava.ee

Laupäeval, 29. novembril kell 19 esietendub Sadamateatris Andra Teede dokumentaalnäidend «Estoplast», mille aluseks on kunagise Estoplasti tehase töötajatega tehtud intervjuud ning arhiivimaterjalid.

Andra Teede näidend ei ole dokumentaalnäidend tavapärases mõistes, sest autentsele materjalile on ta lähenenud loominguliselt ehk lisanud fiktiivseid seiku ja tegelasi. Andra Teede: «Mulle meeldib, et Estoplasti endised töötajad võtsid mu nii lahkesti vastu ja olid nõus jagama oma lugusid. Kusjuures tavaliselt ütlesid nad esiteks, et neil ei ole midagi öelda,  nende elu on olnud igav ja tavaline, elu nagu elu ikka.

Sellest hoolimata lubasid nad mu  enda kodudesse, pakkusid kohvi ja avasid need laekad, kuhu mahutatakse aastakümnete kaupa argipäeva. Kus hoitakse mälestusi ja hoitakse meeles tööd tehases. Samade inimestega koos. Iga päev. Selles asi ongi, et siin ei ole midagi tavalist, siin on poeesiat ja nukrust, pettasaamist ja kokkuhoidmist, siit on tulnud perekondi ja sõprussuhteid. Nendest inimestest minu näidend «Estoplast» räägibki. See ei räägi lampidest, kuigi ka lambid on olulised, see räägib ellujääjatest. Inimestest ühe okupeeritud riigi industrialiseeritud pealinnas, kus ei ole palju võimalusi, kus ei ole vabadust, kust ei ole pääsemist, aga milles ometi elati ära oma elude kõige ilusamad aastad.»

Näidend «Estoplast» pälvis 2013. aastal Eesti Teatri Agentuuri korraldatud näidendivõistlusel kolmanda koha.

«Estoplasti» lavastas Sander Pukk, kunstnik on Annika Lindemann, valguskujundaja Priidu Adlas (Vaba Lava), videokujundaja Terina Tikka (Endla) ning muusika- ja helikujunduse on loonud  Ardo Ran Varres. Lavastuses osalevad Külliki Saldre, Merle Jääger,Marika Barabanštšikova,Piret Laurimaa, Jaanika Arum, Aivar Tommingas, Andres Mähar, Karol Kuntsel, Margus Jaanovits, Markus Dvinjaninov ja Veiko Porkanen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles