Reinvere «Peer Gynti» saadab Norras terav kriitika

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Norra ajakirjandus hakkas Jüri Reinvere ooperit «Peer Gynt»  kritiseerima juba enne lavalejõudmist, teravad noodid jätkusid ka pärast esietendust.

Kõige enam on norralasi ärritanud Utøya massimõrva meenutav stseen. Lavastaja Sigrid Strøm Reibo sõnul keerleb kogu see poleemika aga ühe kontekstist välja rebitud lavapildi ümber. Nimelt on ooperis stseen, kus Peer näeb pärast tapamaja timukaga kohtumist unes, et laseb maha kõik inimesed enda ümber. Samas kiitis pühapäevane Norra rahvusringhäälingu (NRK) kultuuriveebi arvustus ühena vähestest asjadest just seda stseeni. Töötas nii muusika kui koreograafia ning käsitleti teemat, mida kaasaja lavakunstis tihti ei kohta - inimeste liigsest heaolust tingitud surmaihalust.

Lisaks kõneldi Norra pressis esietenduse edasilükkamisest, kuna Reinvere jäi ooperi muusika kirjutamisega hiljaks. Uue aasta alguses toimuma pidanud telesalvestus ja kinoülekanne juba tühistati. Ka kõneldi publiku vähesest huvist.

Kriitilist meelestatust ei suutnud muuta ka esietendus. NRK arvustuse järgi iseloomustab lavatükki nõrk koreograafia. Koor on enamiku etendusest liikumatu ning paljud asjad tunduvad poolikud või siis halvasti teostatud.  Selle põhjuseks peetakse helilooja tööga hilinemist.

Libretot peetakse siiski heaks, repliigimaterjali modernseks ja usutavaks.  Ooperi kõlapilti kriitikud seevastu moodsaks ei pea. Kuigi  projekti ülesandeks oli tuua lavale kaasajastatud versioon «Peer Gyntist», on nende sõnul  Reinvere partituuris vähe seda, mida poleks tehtud 50-100 aastat tagasi. Üldmuljelt on muusika massiivne, kurb ja veniv ilma meeldejääva vokaalita. NRK arvustus läheb isegi nii kaugele, et püstitab küsimuse, kas tükk võiks paremini töötada hoopis sõnalavastusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles