Ainult ühel õhtul: pilguheit David Bowie sisemaailma

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Bowie
David Bowie Foto: promo

Esmaspäeval, 8. detsembril on kõigil muusikasõpradel võimalik elada Forum Cinemas Tallinna ja Tartu kinodes kaasa biograafilisele filmiloole «David Bowie is». Tegu on kireva ekraniseeringuga Londoni Victoria ja Alberti (V&A) muuseumi samanimelisest näitusest elava legendi loomingulistest avantüüridest. 

Film toob selle mitme maskiga megastaari isiklikust arhiivist lagedale tähelepanuväärsed eksponaadid, mis annavad ülevaate Bowiest kui kunstnikust. Näitus, millest on loodud film, avab Bowie kunstilise universumi läbi muusika- ja filmiklippide, metsikute kostüümide ja karakterite, artisti enda joonistatud albumi- ja lavakujunduste ning muude esemete. Tuntud meloodiate taustal tutvustab muusik näiteks talle loodud arvutiprogrammi, mis aitas luua muuhulgas ka unustamatu pala «Heroes».

Ekraanil näeme maale, mis pärit perioodist, mida looja ise nimetab «mina-otsimise rännakuks». Seda, et ebamaise elu ja olemisega laulja põlvneb siiski inimsoost, kinnitavad fotod perekonnaalbumitest, päevikusissekanded ja teiste maailma suurkujude kommentaarid. Tuntud rokkbändi Pulp solist Jarvis Cocker meenutab näituselt David Bowie käekirja, mida ta võrdleb väikese tüdruku omaga. Filmis näeme ka ühe fänni kaunist avaldust, kus ta on tunnustab Bowie eeskuju, tänu millele on tema hinnangul normaalne olla teistsugune.

David Bowie maailma avamisele aitavad filmis kaasa ka Alexander McQueen, Andy Warhol, Little Jack, Kate Moss, Stanley Kubrick, Vivienne Westwood, Brian Eno, Iggy Pop, Apollo 8, George Orwell jpt, kellest kõik aitavad mõista heade visuaalide ja muusika taustal üht maailma prominentsemat muusikut. 

Film võeti üles V&A näituse viimasel päeval, selle lavastajaks on BAFTAga pärjatud Oscari-galade ja 2012. aasta Londoni olümpiamängude avatseremoonia lavastaja Hamish Hamilton.

Dokumentaal, muusika, näitus «David Bowie is2 linastub Forum Cinemas Kinodes nii Tallinnas kui Tartus 8. detsembril. Filmi pikkus on 1 tund 40 minutit.

Täpsem info Forum Cinemas kodulehelt http://www.forumcinemas.ee/Event/300314/

Lisainfo filmi teemal: http://www.vam.ac.uk/content/articles/d/the-david-bowie-is-film/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles