Õpitoad: paber kannatab kõike

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nakamura
Nakamura Foto: Paberimuuseum

Koostöös Paberimuuseumiga korraldab Uue Kunsti Muuseum Eesti Kujurite Ühenduse paberinäituse PABER KANNATAB KÕIKE raames paberiteemalised töötoad.

Paber on suurepärane materjal vormide loomiseks ja geomeetria tajumiseks. Piisavalt kerge käsitleda samas parajalt tugev vormi hoidmiseks. Paberit võib kasutada vahemeediumina, maketimaterjalina. Paber on ka materjaliks millest tänapäeval paljud kunstnikud loovadki oma teosed. Paberist on tehtud filigraanseid pisiteoseid kui ka suurvorme. Paberi käsitlemine nõuab kunstnikult head vormitaju.

Arhitektuurse origami töötuba aitab hõlpsamini mõista geomeetrilisi vorme. Mõiste arhitektuurne origami sai tuntuks 1980-ndatel jaapani matemaatikaprofessori Masahiro Chatani tööde läbi. Kasutades vaid üht paberilehte lõi professor Chatani seda lõigates ja voltides keerukaid ja detailseid vorme. Tema töödest on innustust saanud paljud tänapäeval tegutsevad kunstnikud, kes jätkavad vormiga mängimist paberi abil. Näiteks Amsterdamis elav paberarhitektiks nimetatud Ingrid Siliakus (lisatud fotol "Siliakus").

Foto: Paberimuusem

Fraktaalgeomeetria ehk modulaarne origami on põnev viis end proovile panna. Voltides sarnased moodulid ja need siis omavahel ühendades saab luua geomeetrilisi vorme. Mitu külge on kuubil ja kuidas kolmnurkades saab kera? Hea võimalus oma ruumitaju proovile panna igaühele. On kunstnikke kes loovad seda tehnikat kasutades keerulisi ja aeganõudvaid töid. (lisatud fotol "Levinson").

Foto: Paberimuuseum

Veel on võimalik panna paber liikuma. On olemas paberinsenerid kes on loonud keerukaid liikuvaid pabermehhanisme (lisatud fotol "Nakamura"). Paberile liikumisomaduse andmiseks on ka lihtsamaid viise. Paberi omadusi liikumiseks saab kasutada disainides esemeid kodudesse või kontoreisse. Samas võib sellest leida lihtsalt lõbusa ajaviite.

Foto: Paberimuuseum

Õpitoad toimuvad Pärnu Uue kunsti muuseumis (Esplanaadi 10, Pärnu)

15. jaanuaril kell 14.00

16. jaanuaril kell 16.00

Arhitektuurne origami

Jaapani matemaatikaprofessori Masahiro Chatani rajatud tehnika aitab hõlpsamini mõista geomeetrilisi vorme läbi nende loomise paberist.

15. jaanuaril kell 16.00

Fraktaalgeomeetria - modulaarne origami

Moodulitest koosnevad geomeetrilised vormid.

16. jaanuaril kell 14.00

Liikuvad pabermehhanismid

Rohkem infot töötubade kohta:

www.mona.ee

www.paberimuuseum.ee

movingpaper.org/content/nz-book-council-going-west

Töötoa juhendaja: Evelyn Reemann

Osalustasu: 3 eurot (sooduspilet õpilastele 1,50)

Töötoavahendid on muuseumi poolt

Vajalik eelregistreerimine e-posti aadressil: muuseum@chaplin.ee , telefonil: 4430772 või internetis https://www.surveymonkey.com/s/WS9PQ58

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles