Soome arhitektide põrumine: teevad liiga korralikku tööd

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii näevad välja finaali jõudnud kavandid.
Nii näevad välja finaali jõudnud kavandid. Foto: Guggenheimi Fond

Helsingi Guggenheimi muuseumi konkursi finalistide hulka ei pääsenud ükski kohalik arhitekt või büroo. Miks, uurib ajaleht Helsingin Sanomat. 

Soomlastel oli oma nägemus konkursist. Soome arhitektide võistlustööd järgisid liiga täpselt reegleid. Arvestati kõrguspiirangu, krundi nõudmiste ja liiklusskeemiga. Soomlaste kavandid olid konkreetsed ja põhjalikult viimistletud. Aga žürii eelistas visandlikke töid, mis esitasid kõrgelennulisi ideid sellest, milline muuseum võiks olla.

Mitu finaali pääsenut ei hoolinud hoone kehtestatud kõrgusepiirangust ja kavandid tundusid lõpetamata. Hindajate meelest ei ole sellest katki midagi, sest plaanis on tööd sellel kevadel toimuvas teises voorus lõpuni viimistleda. Soome arhitektuuriringkondades põhistas žürii otsus nurinat.

Jyrki Tasa (Arkkitehdit NRT) meelest on küsimus erinevas kultuuritaustas, mis ilmneb mujalgi, kui Guggenheimi konkursil. "Soomes on kombeks ühendada samal ajal ratsionaalsed lahendused ning arhitektuuriline idee," ütles Tasa. "Rahvusvahelistel konkurssidel hinnatakse tihti lennukaid ideid, aga suurem osa tehnilistest probleemidest tuleb lahendada hiljem."

Soomes ei olda sellise asjaga harjunud. "Soome koolkond pürib konkreetse tulemuse poole, mitte kontseptuaalsuse või protsessi poole," rõhutas arhitekt Kari Leppänen. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles