Esietendus: Von Krahlis võidetakse huumoriga lääne topeltstandardid

Helena Tamm
, vabakutseline kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
hetk lavastusest "Kuidas võideti lääs"
hetk lavastusest "Kuidas võideti lääs" Foto: Von Krahl

Täna, 30. jaanuaril esietendub Von Krahli teatris Akse Petterssoni komöödia „Kuidas võideti lääs“. Akse Pettersson on üle lahe laineid lööv Soome lavastaja, kes tänu hiljutisele lavateosele „Kaspar Hauser” (2014, Q-Teatteri) on tuntuks saanud kui Y-generatsiooni eestkõneleja. 

Paari aasta tagusest esmasest kohtumisest Von Krahli näitlejatega Helsinkis on välja kasvanud ühislavastus Tallinnas. Akse Petterssoni sõnul tekkis tal juba tookord trupiga ühine arusaam teatrist ja selle võimalustest nii, et sattus siia loomulikku teed pidi. Erinevusi Eesti ja Soome Y-generatsiooni vahel lavastaja ei näe. „Me kõik elame selles samas kapitalistlikus ühiskonnas,“ ütleb ta.

Lääs kui suur trahter, kuhu keegi pole teretulnud – see on lavastuse alusmetafoor, mis tähendab Petterssoni jaoks lääne kultuuri topeltstandardeid: „Kõik on siia teretulnud, aga samal ajal öeldakse, et keegi pole piisavalt hea.“ Huumor sünnib ta meelest reaalsuse lähemal silmitsemisel ehk seisneb nägemises, kuidas asjad tegelikult on - see on naljakas.

Üheks suurimatest väljakutsetest lavastusprotsessis oli ühine kommunikatsioon. Petterssoni tõdeb, et olenemata ladusast inglise keelest, mis oli meeskonna töökeel, esines nende vahel siiski teatav barjäär ja seda eriti alguses. Ühise keele ja suhtluse nimel tehti palju tööd ning praeguseks hetkeks hindab lavastaja seda väga heaks, eriti mitteverbaalset. Suurimaks võiduks peab ta koostööd Von Krahli talendikate, tarkade ja ambitsioonikate näitlejatega.

Koos Von Krahli teatritrupi ja kahe kaasmaalasega, lavakujundaja Jaakko Pietiläineni ja näitleja Joonas Heikkineniga viiakse vaataja mänguga kaasa, mida igaüks võib mängida, kus igaüks võib saada vabaks. Vabadust on lavastaja meelest liiga vähe, peaks kõigile rohkem jaguma. Von Krahli teatri teatritrupist teevad komöödias kaasa Mari Abel, Ott Kartau, Ragne Veensalu, Tõnis Niinemets, Kait Kall ja Jim Ashilevi. 

Vaata videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles