NO99 "Savisaare" blogi. Õhk kõnnib tänaval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaret.
Sigaret. Foto: PantherMedia/Scanpix

Avaldame NO99 seotud inimeste mõtteid ja arvamusi Eesti ühiskonnast ja poliitikast. Käimas on muusikali "Savisaar" ettevalmistamine.

Avaldatud esmaspäeval, 2. veebruaril

Mäletan lapsepõlvest, kuidas sigaretisuits imbus õhtuti minu tädi hrustsovka väikesest köögist elutuppa. Daamid puhusid peeneid suitsujugasid üle vastasistujate peade, endil peopesad ülespoole pööratud nagu mõnel vene ikoonil kujutatud Jumalaemal, kuid sõrmede vahel sigaret Leek, Ekstra või Tallinn. Vanemate meeste vuntside vahelt pressis rääkimise taktis välja aeglane suitsu-udu nagu tare rookatuse all värskelt alanud tulekahju.

Sigaretisuits on intiimne – ta tuleb meie kopsudest, otse südame kõrvalt. Ta on paheline, ta on kahjulik. Samal ajal on see pilveke tõrva, CO2-te ja nikotiini sügavalt kommunaalne, sest ta märgistab möödapääsmatut asjaolu, et me hingame kõik sama õhku.

Kui sa kõnnid tänaval ja sinu ees rögiseb sigaretti tõmbav kodutu, siis võib olla tahad tema poolt välja lastud suitsupilvekesest läbi minnes vähemalt hinge kinni hoida, sest mine tea, mis haigusi temast lendu on tõusnud. Kuid sa peatad hingamise sellepärast, et suits muutis tema lagunevast kehast väljuva õhu nähtavaks, mitte sellepärast, et see tegelikult aitaks kõrvale põigelda tänavat täitvatest hingepahvakutest. Ilma nähtava suitsuta sa lihtsalt ei mõtle neist.

Tänavad on täis meie ühist õhku. Elemendid kannavad meie ühiseid jälgi. On võimalik, et mõni molekul sinu kraanivees võib olla kunagi läbi käinud Jaan Tõnissoni põiest. Valitsuse istungil on Rõivas ja Mikser hapnikuvennad. Riigikogu saadikud vahetavad molekule vasakult paremale ja tagasi. Õhus on ka palju enamat: kohvi, kartulisalatit, parma sinki, Brõnzat, värsket viina ja Old Spice'i. Juku-Kalle pingi juurest kostab röhatus ning saali täidab Moldaavia taimenapsu sees kupatatud kassi kibe aroom. 

Muide, täiesti kindel on see, et sa oled oma kehast läbi lasknud samu hapnikumolekule, mida on hinganud Tema: Edgar Savisaar. Miks me häbeneme osadust just Savisaarega? Miks tema on nagu see kodutu, kellest ma juba rääkisin? Ahjaa, see on see nähtav korruptsioonihõng, mis tõuseb lendu iga pahvakaga. See on liiga nähtav. See on just see suits ise, mida me kardame. Savisaar teeb meist kõigist passiivsed suitsetajad. Passiivsed korruptandid. Korruptsioon ei käi aga kokku EU normidega. Sinu perearst ei kiida seda heaks.

Aga võib olla olen ma praegu läinud selle tubakavõrdlusega pisut liiale. Mida su perearst kindlasti sulle soovitab, on vahel korra puuksu lasta, kui vajadus peale tuleb. Et kõht valutama ei hakkaks. Lihtsalt, et viisakas inimene teeb seda vaikselt ja selleks ettenähtud kohas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles