Kalju Suure esimese aastastipendiumi võitis Karel Kravik

Hendrik Alla
, kultuuriportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Pressifotograafide Liit kuulutas käesoleva aasta alguses esimest korda välja Kalju Suure nimelise aastastipendiumi konkursi. Konkursile oodati dokumentaalfotosid, mis käsitleksid sotsiaalseid, kultuuri-, poliitika- või keskkonnateemasid ning mille eesmärgiks on ümbritseva kaasaegse elumaailma tähenduslikkuse esiletoomine ükskõik millise fototehnika abil.

Kalju Suure aastastipendiumi võitis Karel Kraviku fotoseeria „Blood Unquiet“ (Rahutu veri). Karel Kravik on sündinud Ida-Virumaal Sillamäel ja elanud seal suure osa oma elust. Kareli sõnul polnud tal oma lapsepõlvest eriti fotosid säilinud. 2014. aasta suvel ta taasavastas ning jäädvustas oma kunagisi lapsepõlveradu koos enda lastega.

Stipendiumi saaja valis välja žürii, kuhu kuulusid Arvo Iho, Reimo Võsa-Tangsoo, Laura Põld ja Raigo Pajula.

Eesti Kunstiakadeemia fotoosakonna külalisdotsent Reimo Võsa-Tangsoo: „Üllatas kogu konkursi kõrge sisuline tase. Oli mitmeid väga tugevaid uuriva iseloomuga fotoseeriaid, mille piltidest oli näha läbitunnetamist ning tööle pühendatud aega. Karel Kraviku töö puhul tuleb kõige selgemalt välja inimlikkus: see on isiklik lugu, millest on võimalik teha üldistus üldinimlikule. Meeldib ambivalentne aja määratlemine selgelt piiritletavas ruumis. Ta on leidnud hea vahekorra portreteeritavate ning keskkonna vahel. Vaataja tähelepanu ei haju ka seeria sees.“

Positiivi nüüdiskunsti toimetaja Laura Põld: „Karel Kraviku fotoseeria puhul tooksin esile koheselt haarava pildikeele, mitmeplaanilise kompositsiooni ja sügavuse, mille mõjule aitab kaasa veel universaalne teema − lapsepõlv koos selle juurde käiva mängujulguse ning piirideta fantaasiaga. Elu maitseb intensiivselt ja maitseid on piiramatu arv. Taasloodud stseenid autori lapseeast Ida-Virumaa looduses talletavad Eesti maastiku ja maaelu eripära. Viimane tuleb antud seeria puhul aja möödudes ka kohalikus kontekstis kindlasti rohkem esile ja õigustab dokumentaalfotograafia kategooriasse arvamist.“

Balti Filmi- ja Meediakooli filmirežii dotsent Arvo Iho: „Kuigi Karel Kraviku romantilise ja nostalgilise fotoseeria puhul pole tegemist range dokumentalistikaga, on see väga sügavalt läbi tunnetatud lugu, mis kõnetab paljusid“.

Fotograaf Raigo Pajula: „Kuigi mulle endale meeldib sotsiaalne dokumentalistika rohkem, hindan antud seeria puhul fotograafi hästi leitud visuaalseid lahendusi, isiklikku tunnetust ja tublit tööd“.

Aastastipiendiumi suurus on 1000 eurot ja see on suunatud autori eneseteostuse edendamiseks. Fond rahastab stipendiumivõitja osalemist fotofestivalil, näituse korraldamist, autoriraamatu väljaandmist jne.

Kalju Suure aastastipendiumi fond moodustub eraannetustest. Fondi on toetanud üle saja eraisiku ja organisatsiooni kokku 3015 euroga.  Fondi on võimalik jätkuvalt toetada: fondi aa EE662200221059328428, Eesti Pressifotograafide Liit. Makse selgitus: Kalju Suure fondi toetuseks.

Kalju Suure aastastipendiumi töögruppi kuuluvad kunstiteadlane Anneli Porri, ajakirja Positiiv peatoimetaja Kristel Schwede, Kalju Suure fondi koordinaator Erik Prozes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles