HELIjaKEEL viib kokku Jüri Reinvere ja Sofi Oksaneni

Hendrik Alla
, kultuuriportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome raamatumessi 2014 üheks külaliseks oli menukirjanik Sofi Oksanen
Soome raamatumessi 2014 üheks külaliseks oli menukirjanik Sofi Oksanen Foto: Marko Tubli

Sarja HELIjaKEEL seekordne kontserdikava „Norilsk. Taevased nartsissid“ on tõeliselt rahvusvaheline – kõrvuti on Berliinis elava Eesti helilooja Jüri Reinvere ning Eesti juurtega Soome kirjaniku Sofi Oksaneni looming. 

Koos Jüri Reinvere muusika ja mitmekeelsete poeetiliste tekstidega tulevad ettekandele katkendid Sofi Oksaneni suurt rahvusvahelist tähelepanu äratanud teostest, samuti stseenid tema näidendist „Puhastus“. Esmakordselt kõlavad Eestis ka stseenid 2012 a. Soome Rahvusooperis esietendunud ooperist „Puhastus”, mille libreto ja muusika on Oksaneni romaani põhjal kirjutanud Jüri Reinvere.

Esimene kontsert toimub 1. märtsil 2015 kell 18 Tartu Elleri muusikakooli uues Tubina saalis ning seejärel saab kava kuulata 2. märtsil kell 18 Tallinnas KUMU auditooriumis.

Jüri Reinvere (1971) on eesti helilooja ja literaat, kelle looming on juurdunud Kesk-Euroopa kultuuriruumis. Reinvere muusika võib olla kirglik, kuid külmade värvidega, harmoonia võib olla konsonantne või üldse puududa. Paljud tema olulistest teostest on multimediaalsed, tema loomingut iseloomustavad žanrivahealad, dokumentalistika ja esteetilise muusika kokkupuude ning tugev rõhuasetus muusika kõrval ka kirjanduslikul loomingul, mis on valdavalt ingliskeelne (suurt rolli mängib sh inglise kirjanduse mõju). Reinverele on omane poliitiline erksus kõrvuti äratuntavalt teoloogilise taustaga. Oluline on olnud ka tema roll esseisti ja kolumnistina mitme eri riigi ja keele väljaannetes, näit. viimasel ajal soome muusikaajakirjas Rondo või Frankfurter Allgemeine Zeitungis.

Aastal 2000 võitis Reinvere teos “Loodekaar” rahvusvahelise heliloojate rostrumi alla 30-aastaste heliloojate kategoorias. Tänu Norra Rahvusooperi tellimusel hiljuti valminud ooperile „Peer Gynt” on Jüri Reinvere helilooming praegu eriti suure tähelepanu all.

Oksanen ja Reinvere on toiminud kaasautoritena mitmes teoses, millest saab osa ka eeloleval kontserdil – lisaks ooperi „Puhastus" stseenidele tulevad esitusele ka „Norilsk. Taevased nartsissid", mille saamisloos oli Oksanenil oluline roll, ning osa „Reekviemist", mille puhul on kirjanik avaldanud väikese essee.

Jüri Reinvere muusikasse põimitud tema enda inglis- ja soomekeelsetest tekstidest on eestikeelsed tõlked teinud Doris Kareva. Stseenid „Puhastusest“ ning „Norilsk. Taevased nartsissid“ kõlavad kontserdil Age Veeroosi seades kammerkoosseisule. Kontserdikavas on veel „Urvaste õhtu“ sooloklaverile ning Esimene kvartett tsüklist „Neli Kvartetti”, mis T. S. Elioti samanimelise tsükli alusel tugineb eri geograafilistele punktidele. Teoses on kasutatud ka Tallinna Keskhaiglast 2011. aastast pärinevat autentset salvestust. Esiettekandena kõlab kontserdil klaverikvartett.

Jüri Reinvere muusikat esitavad Eesti ja Soome tunnustatud kammermuusikud: keelpillikvartett Odysseus (Soome), Collegium Musicale vokaalansambel, Diana Liiv (klaver) ja Leonora Palu (flööt). Lisaks autorite loomingulisele taaskohtumisele saavad kontserdikavas kokku ka Soome Rahvusooperis 2012. aastal esietendunud "Puhastuse" ooperi peaosatäitjad Heli Veskus (Aliide, Rahvusooper Estonia) ja Andres Köster (Hans, Rahvusooper Estonia) ning Vanemuise teatris 2010. aastal esietendunud näidendis Zara rolli mänginud Liisa Pulk. Romaanist loeb katkendeid lisaks Liisa Pulgale ka Soome muusik Maija Kaunismaa, kes on Soome Rahvusteatris 2013. aastal esietendunud Oksaneni näidendile "Kui tuvid kadusid" kirjutatud muusika autor. Maija Kaunismaa osaleb kontserdil tänu koostööle Vanemuise teatriga, kus 28. veebruaril esietendub Sofi Oksaneni näidend „Kui tuvid kadusid". Reinvere muusikas sisalduvaid eelsalvestatud tekste esitavad Hanna Liinoja (Soome), Peter Yearsley (Inglismaa) ja Catherine Jarvis (Austraalia).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles