Tänavuse Wiedemanni keeleauhinna saab Leelo Tungal

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leelo Tungal
Leelo Tungal Foto: Mari Luud / Õhtuleht

Valitsus määras tänavuse Wiedemanni keeleauhinna Leelo Tunglale aastakümneid kestnud oskusliku sõnaseadmise eest rohketes algupärastes ja tõlkelistes luule- ja proosateostes, õpetajatöö ning eesti keele õpperaamatute eest, Hea Lapse toimetamise, laulupeoidentiteedi kujundamise ja «seltsimees lapse» meenutuste eest.

Auhinna suurus on 32 000 eurot.

Leelo Tungal on rohkete luule- ja proosaraamatute autor, ta on kirjutanud ja tõlkinud nukunäidendeid, kuuldemänge, ooperilibretosid, muusikalitekste. Ta on töötanud õpetajana, olnud ajakirja Hea Laps toimetaja 21 aastat selle algusest peale. Leelo Tungal on koostanud populaarse aabitsa ning emakeelelugemikke, viisistatuna on tema tekstid jõudnud laulupidude armastatuimate palade hulka. Leelo Tungla keelekasutus on nauditav ja toetub eesti keele vormi- ning tähendusvõimaluste ja –nüansside põhjalikule tundmisele.

Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna üleandmine toimub 23. veebruaril kell 15 Tartu Ülikooli aulas.

F. J. Wiedemanni keeleauhind määratakse igal aastal ühele isikule väljapaistvate teenete eest eesti keele uurimisel, korraldamisel, õpetamisel, propageerimisel või kasutamisel. Aasta tagasi määrati Wiedemanni keeleauhind Arvo Krikmannile, esimesena sai selle 1989. aastal Henn Saari.

Auhinnakomisjonile esitati keeleauhinna saamiseks viis tingimustele vastavat kandidaati: Marja Kallasmaa – esitaja Eesti Keele Instituut; Reet Kasik – esitajad Emakeele Selts ja Tartu Ülikool; Peep Nemvalts – esitaja Tallinna Teadlaste Maja; Asta Põldmäe – esitaja Eesti Kirjanike Liit; Leelo Tungal – esitajad ühiselt Irma Sild, Väike-Maarja vallavalitsus, Väike-Maarja gümnaasium ja Väike-Maarja valla raamatukogu.

Vt Wiedemanni keeleauhinna varasemaid laureaate

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles