Soosaare preemia saaja taunib intellektuaalset laiskust

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hent Kalmo sai Enn Soosaare eetilise esseistika auhinna eile kätte Keilas Harju maakonnaraamatukogus, kuhu on Enn Soosaare pärijate soovil koondatud kirjamehe isiklik raamatukogu.
Hent Kalmo sai Enn Soosaare eetilise esseistika auhinna eile kätte Keilas Harju maakonnaraamatukogus, kuhu on Enn Soosaare pärijate soovil koondatud kirjamehe isiklik raamatukogu. Foto: Sander Ilvest

Tõlkija ja publitsisti Enn Soosaare (1937–2010) nime kandva eetilise esseistika preemia vastne laureaat, õiguskantsleri asetäitja-nõunik Hent Kalmo (35) leiab, et eestlane ei saa endale lubada luksust mitte tunda huvi rahvusvaheliste suhete vastu.

Võtaksin teie võidutöö, mullu ajakirjas Vikerkaar ilmunud essee «Utoopiline Eesti» põhisisu kokku nii: kas Eesti olemasolu tagab rahvusvahelise õiguse kirjatäht? Või loeb üksnes reaalpoliitika? Või on see midagi vahepealset?

Mul on tunne, et need on kaks äärmuslikku positsiooni, mida tegelikult kasutatakse ka Venemaa tegevuse mõtestamiseks Ukrainas – üks on väga selge seaduslik formalism, mis ütleb, et kõik toimuv on õigusrikkumine. See on nagu vargus, siin ei olegi midagi vaielda, võib-olla ainult faktid vajavad natuke selgitamist. Aga nii lihtne see ongi. See on see kirjatäht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles