Kumus tuleb gootikanäitus «Surm ja ilu»

Hendrik Alla
, kultuuriportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ja Pärtel. 1995. Osa triptühhonist. Foto. Autori omand
ja Pärtel. 1995. Osa triptühhonist. Foto. Autori omand Foto: Toomas Volkmann

Alates 20. veebruarist saab Kumu kunstimuuseumis vaadata näitust «Surm ja ilu. Gootika kaasaegses kunstis ja visuaalkultuuris». Gootika on platvormiks, millelt võrsuvad õudust, ilu ja üleloomulikkust siduvad käsitlused. Näituse kuraatorid on Eha Komissarov ja Kati Ilves.

Kuigi gootika juured on keskajas, on seda mõistet kasutanud ja edasi arendanud mitmed järgnevad kunstistiilid. Gootika on märkimisväärselt mõjutanud romantismi ning 20. sajandi kunstivoole ja subkultuure. 1990. aastatel visuaalkultuuri naasnud sünged teemad jõudsid ka Eestisse. Nii on näituse läbivaks elemendiks inimkeha ja selle manipuleeritavus, samuti surma, haiguste ja sõja suhted ilu ning reklaami- ja glamuurimaailmaga.

Näitusel on 1990. aastatest väljas nii eesti foto- kui ka videokunsti paremik: Ene-Liis Semper, Mark Raidpere, Toomas Kalve, DeStudio, Toomas Volkmann, Peeter Laurits. Krestomaatiliste teoste, nagu Mark Raidpere «Io2, kõrval saab näha ka töid, mida näitustel pole varem eksponeeritud.

Gootikat, romantismi ja kaasaega seob rootsi kunstniku Tobias Bernstrupi töö «Allpool Taevast», mis põhineb Caspar David Friedrichi hävinud maalist tehtud fotol. Venemaa kunstirühmitus AES + F esitab oma videoanimatsioonis apokalüptilise tulevikufantaasia, kus veretut lahingut peavad kõik kõigi ja iseenda vastu. Töö esindas Venemaad 2007. aasta Veneetsia biennaalil. Mänglevalt käivad teemaga ümber Billeneeve ja Kris Lemsalu, kellelt on väljas grotesksed ja pilkupüüdvad kostüümid. Andres Tali «Van Eycki talleke2 näitab vägivalla mõttetust ohverdusrituaali kaudu, liikudes sujuvalt nii keskaegsete piinamisviiside ja -tavade kui ka nüüdisaegse jõhkruse vahel. Näitusel on väljas ka Austria päritolu kunstniku Gottfried Helnweini suuremõõtmelised maalid sõjasituatsioonis lastest ja fotod Marilyn Mansonist. Laurentsiuse ja Anton Villi tööd näitavad gootiliku teema erinevaid tõlgendusi kaasaegses maalikunstis. Näitusel on eksponeeritud ka punk- ja metalkoosseis Winny Puhh, kelle absurdil baseeruv lavashow ja kostüümid lisavad gootiteemale omamoodi kihistuse.

Näitusega kaasneb eesti- ja ingliskeelne sõnastik tähtsamatest teemaga seotud märksõnadest.

Osalevad kunstnikud: AES + F, Tobias Bernstrup, Billeneeve, DeStudio, Gottfried Helnwein, Toomas Kalve, Laurentsius, Peeter Laurits, Kris Lemsalu, Mark Raidpere, Ene-Liis Semper, Andres Tali, Anton Vill, Toomas Volkmann, Winny Puhh

Teosed kogudest: Eesti Kunstimuuseum, Tartu Kunstimuuseum, Andréhn-Schiptjenko galerii, Moskva Multimeediakunsti muuseum, erakogud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles