Jaan Kaplinski raamat on Venemaal väärikas seltskonnas

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Kaplinski
Jaan Kaplinski Foto: Kristjan Teedema

Venemaa hinnatud ja ihaldatud luulepreemiale «Различие» kandideerib Jaan Kaplinski luulekogu «Бѣлыя бабочки ночи», mis ilmus 2014. aastal Eestis kirjastuselt Kite. Tegemist pole tõlkekoguga, raamatusse on koondatud Kaplinski venekeelne luule. See on Kaplinski esimene venekeelne kogu, mida tutvustati ka sügisel Venemaal. 

Luulepreemia «Различие» («Erinevus») asutati 2013. aastal noorte, kuid juba hinnatud ja tunnustatud kriitikute-luuletajate poolt. Vene kirjanduse asjatundja Igor Kotjuhi sõnul on põhjust rääkida kolmest Moskva luulelauhinnast – «Поэт» on Nobeli mõõtu elutöö auhind; «Московский счёт» on mõeldud Moskvas ilmunud luuleraamatute esile tõstmiseks; «Различие» tunnustab üle maailma vene keeles ilmunud luuleraamatuid.

Jaan Kaplinski kõrval kandideerivad «Различие» auhinnale veel Polina Andrukovitši «Вместо этого мира», Vera Voinova «Вомбат и свист», Anna Glazovi «Опыт сна» ja Vassili Lomakini «Стихи 2003­2013 гг».  

«Väga tugev konkurents,» kommenteerib nominente Igor Kotjuh, lisades, et viiest raamatus kaks on ilmunud Moskvas, üks Vladivastokis, üks Tallinnas ning üks New Yorgis.

«Различие» laureaat kuulutatakse välja märtsi lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles