Selgusid Tartu lastekirjanduse auhinna nominendid

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linn  annab tänavu esmakordselt välja Lapsepõlve auhinna nime kandva kirjandusauhinna, mille laureaadiks saab üks eelmisel aastal laste- või noorsooraamatu üllitanud autor.

Viieliikmeline žürii, mida juhtis kirjanik ja tõlkija Anti Saar kuulutas auhinna nominentideks järgmised autorid ja teosed: Kairi Look «Peeter, sõpradele Peetrike», Maris Sööt «Isaga kahekesi», Juhani Püttsepp «Liulood», Piret Raud «Mina, emme ja meie igasugused sõbrad» ning Indrek Koff «Koju». Auhinna väljaandmist korraldab Tartu linnaraamatukogu koos mänguasjamuuseumiga.

Tartu Kultuurkapitali nõukogu moodustatud žürii koosseisus Anti Saar (esimees), Marika Vares, Hanneleele Kaldmaa,  Ädu Neemre (linnaraamatukogu) ja Marge Pärnits (mänguasjamuuseum) valis 2014. a ilmunud teoste hulgast valiti välja viis nominenti.

Rangeid valikukriteeriumeid rakendamata püüdis žürii hoolitseda selle eest, et auhinnale esitatavad teosed kannaksid endas muuseumile ja raamatukogule kalleid väärtusi: hoolivus ja tähelepanelikkus, lugejasõbralikkus, mängulisus – ja heas mõttes traditsioonilisus.

Žürii leidis, et Kairi Looki raamat «Peeter, sõpradele Peetrike» ühendab endas meeldivalt jooned, mida mänguasjamuuseumi ja raamatukogu egiidi all väljaantav auhind võiks eeldada: südamlikkus, muinasjutulisus, väike vigur ja muie suunurgas. Maris Söödi «Isaga kahekesi» jäi žüriile silma oma mängulisuse ja fantaasiarikkusega, Juhani Püttsepa «Liulugude» puhul tõsteti esile looduse mitmekesisuse väärtustamist ning haaravust ja põnevust.

Piret Raua lühikestest jutukestest koosneva «Mina, emme ja meie igasugused sõbrad» valis žürii nominendiks, sest leidis et tegu on lõbusa, mõtlemapaneva ja mängulise raamatuga meid ümbritsevatest inimestest, mille üldmuljet võimendavad autori enda illustratsioonid.

Indrek Koffi «Koju» puhul tõsteti esile sündmusterohket ja ladusalt edenevat lugu, mille elavad ja värvikirevad pildid tekitavad südames sooja tunde.

Lapsepõlve auhinna laureaat kuulutatakse välja ning auhind antakse üle raamatu ja roosi päeval, 23. aprillil kell 12 Tartu Mänguasjamuuseumi Teatri Kodus. Kogu maailmas tähistatav raamatu ja roosi päev saab Tartus teoks kirjandusfestivali Prima Vista eelüritusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles