Tänavune Kosmonautikapäev toob Teletorni maavälised mõtted

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene kosmosesse lennanud inimene Juri Gagarin.
Esimene kosmosesse lennanud inimene Juri Gagarin. Foto: AP

Sel pühapäeval, 12. aprillil kell 12 tähistatakse rahvusvahelist Kosmonautikapäeva Tallinna Teletornis, kus kosmiliste kõnedega esinevad Mart Noorma, Igor Volke, Mari-Liis Aru ja Kristel Kivari ning kosmilisi helisid pakub Sven Lõhmus.

«Sidumaks meie lähiminevikku inimese maailmaruumi esimeste sammude mälestustega ja eesseisvate uute kosmiliste avangutega tuleme juba kolmandat korda kokku uueneval ajal, et kuulata allikaid ja mõtiskleda elust maailmaruumis,» ütleb Kosmonautikapäeva traditsiooni taastähistamise ellukutsuja Igor Volke, kes on taevalaotuses toimuvaid arenguid jälginud juba üle nelja dekaadi ning esineb Kosmonautikapäeval põneva ettekandega «Reaaalne ja fantastiline kosmoloogia, maine ja maaväline kosmonautika».

 «Tänavu võime kosmonautikapäeva eriti rõõmsalt tähistada, sest kauaoodatud liitumine Euroopa kosmoseagentuuriga on juba nii lähedal. Meie ees on avanemas väga põnevad võimalused, et anda oma panus inimkonna kosmoseavastustesse,» räägib Tartu Ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna õppeprodekaan Mart Noorma, kes aitas meie esimese kosmoselaeva ESTCube-1 abil teha Eestist kosmoseriigi. Tema ettekande teemaks on intrigeeriv tulevikuvisioon «Kas eestlased peaksid aitama Euroopa kosmoseagentuuril ehitada kosmoselaeva Jupiterile lendamiseks?».

Tartu Ülikooli füüsikatudeng ja Tõravere Observatooriumis praktikal olev astronoomiahuviline Mari-Liis Aru teeb oma ettekandes «Aasta Kosmoses» värvika ülevaate erilisest ja märkimisväärsest kosmilistes arengutes. Tartu Ülikooli folkloristika doktorant Kristel Kivari aga jagab kuulajatega inspireerivaid ja intrigeerivaid mõtteid teemal «Filosoofiline ja teaduslik kosmism. Inspireerivad Vladimir Vernadski ja Konstantin Tsiolkovski».

 Muusikaaasta kosmilisi helisi pakub Kosmonatikapäeva külalistele helilooja Sven Lõhmus, etteastega «Sõna ja heli» köidavad publikut Marion ja Pille ning visuaalset kosmilist naudingut pakuvad külalistele astrofotograaf Raivo Heina imekaunid vaated Universumist.

 Tallinna Teletorni antennid suunavad end pühapäeval korra ka lõuna poole, et läbi videosilla tervitada Tartu teaduskeskuses Ahhaa toimuvat Kosmonautikapäeva, kus on teemaks «Kolime kosmosesse!» ja sõna saavad Kalju Eerme, Mikk Sarv, Eva-Stina Kerner, Mihkel Pajusalu, Pauls Irbins ja Priit Kull.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles