Video: Aleksei Turovski räägib raamatutest ja lepatriinude ohtlikust elust

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotoraamatu Colorestica esitlus. Aleksei Turovski
Fotoraamatu Colorestica esitlus. Aleksei Turovski Foto: Meisi Volt

Rahva Raamatu «Rahvas arvab» videoklipis astub üles armastatud zooloog ja loomasõber Aleksei Turovski, kes raamatut sirvides pajatab, kuivõrd riskantset ja ohtude rohket elu elavad kevaditi lepatriinulased.

Valinud sirvimiseks Kadre Vaigu fotokogumiku «Colorestika», märgib Turovski, et on raamatu pilte uurinud päris palju tänu pildi ja teksti hiilgavale koostööle. Sõnu selles raamatus on vähe, aga nad on omal kohal, räägib Turovski. Loodusesõber juhib videoklipis eraldi tähelepanu fotole, kus fotograaf on Käsmus tabanud iidsel rändrahnul ringi vudivat lepatriinulaste kevadist assambleed.

Kivile on kogunenud seitsmest eri liigist mardikad, kes kartmatult ja eluga riskides end avalikult koos näitavad. «Kevad toob loomade ellu tohutud väljakutsed ja nad peavad kõik väljakutsed vastu võtma, nii et vaba aega neil ei ole,» kirjeldab Turovski.  «Lepatriinukesed, nad ju näitavad ennast, kuid samal on küllalt neid loomi ja linde, kelle kõhud on tühjad. See on lepatriinudele nii ohtlik, aga peab, on vaja, sest see on väärikas käitumine.»

Kevaditi on lepatriinud putukate hulgas nagu varased kevadekuulutajad, kuna ilmuvad välja esimeste hulgas. Nad talvituvad täiskasvanud mardikana mullas ja lehekõdus ega vaja arenemiseks aega nagu nukkudena talvituvad putukad. Lepatriinuliike on maailmas üle 4000 ning Eestis elab neid üle 50 liigi.

Kadre Vaigu fotoraamatu «Colorestica» eripärana tutvustab raamat Eestit pigem argipäeva kui turismiatraktsioonide kaudu ning tõstab esile emotsioone, mis on kõigile tuttavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles