Rahvusooperis tuleb Tšaikovski festival

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšaikovski festival Estonias
Tšaikovski festival Estonias Foto: Rahvusooper

Sel kevadel möödub suure vene helilooja Pjotr Tšaikovski sünnist 175. aastat. Rahvusooper Estonia tähistab sündmust 15.–19. aprillini festivaliga.  

Ettekandele tuleb suurepärane valik helilooja mitmekülgsest loomingust: ooper «Padaemand», ballett «Uinuv kaunitar», esimene klaverikontsert b-moll op. 23 ja kolmas sümfoonia D-duur op. 29, ooperigala ja balletigala ning John Cranko ballett «Onegin» helilooja muusikale.

Festival algab 15. aprillil balletiga «Onegin», kus kõlab Kurt-Heinz Stolze meisterlik arranžeering Tšaikovski muusikakatketest: klaveripalade tsükkel «Aastaajad» op. 37b, ooper «Tšerevitški», avamäng-fantaasia «Romeo ja Julia», sümfooniline poeem «Francesca da Rimini» op. 32 jpt. Peaosades on Luana Georg ja Jonatan Davidsson.

16. aprillil jõuab üle mitme aasta publiku ette ooper «Padaemand», kus külalisena Hermanni rollis Avgust Amonov Maria teatrist ja debüüdi Liisa rollis teeb Aile Asszonyi. Etendusega tähistatakse ühtlasi kunstnik Eldor Renteri 90. sünniaastapäeva. «Padaemand» oli viimane tema poolt kujundatud lavastus. Nii «Oneginit» kui «Padaemandat»dirigeerib Jüri Alperten. «Padaemand» on teistkordselt kavas 19. aprillil.

17. aprillil toimuvale Tšaikovski balletigalale on külalistena oodata tantsijaid Flandria Kuninglikust Balletist, Peterburi Mihhailovski Teatrist ja Vanemuisest. Toomas Eduri poolt kokku pandud kavas saab näha parimaid palu Tšaikovski ballettidest «Pähklipureja», «Uinuv kaunitar» ja «Luikede järv» ning mitmeid vähemtuntud seadeid. Samal õhtul toimub Estonia kontserdisaalis sümfooniakontsert Tšaikovski muusikast, mida dirigeerib Nikolai Aleksejev. Ettekandele tulevad esimene klaverikontsert b-moll op. 23 ja kolmas sümfoonia D-duur op. 29. Klaveril Vladimir Mišuk.

18. aprilli keskpäeval on kavas ballett «Uinuv kaunitar» Vello Pähna dirigeerimisel ja õhtul Tšaikovski ooperigala, mille kava on kokku pannud Mart Mikk. Ooperigalat dirigeerivad Vello Pähn, Nikolai Aleksejev, Jüri Alperten, Lauri Sirp ja Kaspar Mänd. Estonia solistide kõrval esinevad külalistena Avgust Amonov Maria teatrist ning Tamara Kalinkina ja Oleksandr Melnõtšuk Ukraina Rahvusooperist.

Kolmapäevast pühapäevani on lisaks festivali põhiprogrammile kavas tasuta haridusprogramm, kus saab kuulata lavastaja Arne Miku, muusikateadlase Tiia Järgi, kirjandustoimetaja Liina Viru, Rahvusooper Estonia kunstilise juhi, peadirigent Vello Pähna jt loenguid ning uudistada koos riietaja Ülle Kogermaniga kostüüme ja dekoratsioone.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles