Soome leht nimetab «Puhastuse» lavastust suursündmuseks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pulk ja Marje Metsur aktsioonis.
Liisa Pulk ja Marje Metsur aktsioonis. Foto: Vanemuine

Soome suurim päevaleht Helsingin Sanomat on vaimustuses äsja Vanemuise teatri lavale jõudnud Sofi Oksaneni näitemängust «Puhastus», nimetades seda teatriaasta suursündmuseks.


«Etendus vallandas eesti publiku tundetulva. Saalist väljujate silmad on pisarais. Garderoobis otsitakse taskurätte. Ka esietendust külastanud neli ministrit – pea-, kaitse- haridus- ja kultuuriminister koos turvameestega – on silmanähtavalt liigutatud,» kirjutab teatrikriitik Kirsikka Moring ja tõdeb, et «Puhastusel» on Eestis eriline tähendus, sest see lahkab Eesti ajaloo teravamaid ja peidetumaid vastuolusid.

«Näidend keskendub väikerahva kangelaslikkusele ja kannatustele. Sünge ellujäämislugu kirjeldab inimlikku «murra või sind murtakse»-olukorda. Õde tunnistab õe vastu. Süütunne jääb südamesoppi küdema.»

Leht tõdeb, et Londonis õppinud noorel eesti lavastajal Liisa Smithil on õnnestunud kaks ajastut, 1940ndad ja 1990ndad, mille vahel näitemäng liigub, tervikuks põimida, režii olevat kirgas ja samas tunderikas. Iseäranis ilusaid kiidusõnu pälvib vana Aliidet kehastav Marje Metsur. «Ta praguneb ning laseb Aliide mälestustel ja tunnetel paljastuda nii aredaina, et publiku hing rebeneb.»

Õnnestunuks nimetatakse ka lavakujundust. «Selle naturalistlikud elemendid assotsieeruvad laiema ajaloopildiga. Tõlgendus lubab esemetel ja kostüümidel meenutada. Tsinkämbrid, aastakümnete vältel korduvad pitskardinad, Nõukogude kitši jäänused ja 1990. aastate Eesti moosipurgid dokumenteerivad aja tuhmumist.»

Äsja tuli sõnum ka selle kohta, et Sofi Oksaneni «Puhastus», sedapuhku romaanina, seisab Prantsuse kirjandusauhindade Prix Femina ja Prix Médicis nominentide nimekirjas. Kumbki preemia kuulub Prantsusmaa tähtsaimate hulka. Prix Femina on pälvinud näiteks Ian McEwan, J. M. Coetzee ja Joyce Carol Oates. Prix Femina tänavune laureaat selgub 2. novembril, Prix Médicis võitja nimetatakse 3. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles