Keskraamatukogu soovib nootide paljundamise õigust

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noodid. Foto on illustreeriv.
Noodid. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tallinna Keskraamatukogu juhib tähelepanu sellele, et kõik teosed peavad olema raamatukogudest laenutatavad, muu hulgas pole raamatukogu rahul sellega, et soovijatel puudub nootide paljundamise õigus.

Rahvusvahelisel raamatu ja autoriõiguste päeval kutsub Tallinna Keskraamatukogu arutlema selle üle, miks kehtivad raamatukogudele e-raamatute ja filmide laenutamisel piirangud ning miks ei saa paljundada noote.

Kehtivad regulatsioonid loovad olukorra, kus teatud e-raamatud ja filmid on kättesaadavad vaid neile, kes suudavad nende eest maksta. Tallinna Keskraamatukogu seisab selle eest, et kõik teosed oleksid raamatukogudest laenutatavad ja autorid saaksid selle eest õiglase hüvitise, seisab raamatukogu pöördumises.

Kui kõigist muudest trükimaterjalidest, näiteks raamatutest ja ajakirjadest on inimestel õigus isiklikuks otstarbeks koopiaid teha, siis nootide puhul see nii ei ole. «See aga tähendab, et muusikahuvilised ei tohi harjutamiseks ja õppimiseks noote paljundada. Leiame, et taoline isiklikuks otstarbeks paljundamise mittelubamine on ebamõistlik ning piirab kasutajate õigusi,» märkis keskraamatukogu.

«Raamatud, muusika ja filmid muudavad meie elu rikkamaks. Raamatukoguhoidjatena oleme kõikidele autoritele väga tänulikud. Nende looming annab teadmisi ja oskusi, pakub emotsioone, aitab luua ühiskonnas dialoogi, süvendada sallivust, õpetab tundma eri kultuure. Soovime, et teosed oleksid kättesaadavad kõigile,» seisab pöördumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles