Ministeerium: Jänes ei jaganud teatritoetusi suva järgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laine Jänes
Laine Jänes Foto: Pm

Kultuuriministeerium kinnitab, et teatriürituste ja –projektide programmi alusel tehti teatritele eriprojektideks toetuse andmise otsused koostöös etendusasutuste liiduga ning minister ise rahajagamisse ei sekkunud.

Tänavu märtsi alguses ministri käskkirjaga kinnitatud programmist «Teatriüritused- ja projektid» jagati kokku 9,37 miljonit krooni 17 teatri, Eesti Kontserdi ja SA Lootsi Koda vahel.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, et kultuuriminister jagas ilmselt poliitraha vaid valitud teatritele, sest programmi on hoitud salajas, teavitamata sellest teatreid avalikult.

Kultuuriministeeriumi pressiesindaja Ave Toots-Erelt ütles Postimees.ee’le, et toetuste saajad ja summad kinnitati ministri käskkirjaga, mille otsused valmisid ministeeriumi valdkonnanõunike ja Eesti Etendusasutuste Liidu koostöös. «Minister ei teinud selles käskkirja projektis mitte ühtegi muudatust, usaldades talle esitatud ettepanekuid. Järelikult on alusetu väita, et minister on jaganud toetusi oma suva järgi,» sõnas Toots-Erelt.

Teatrinõunik Tõnu Lensment lisas, et teatrite taotluste põhjal tegi analüüsi ministeeriumi kunstide osakond ja rahajaotuse otsustamisse kaasati Eesti Etendusasutuste Liit kui teatrite katusorganisatsioon. Ta kinnitas, et kõik raha saajad esitasid enne põhjaliku taotluse.

«Toetuse võimalusest teavitati etendusasutuste liitu, mis on teatritele, ehk võimalikele toetuse saajatele, katusorganisatsiooniks,» kinnitas Lensment. Samas pole aga erinevalt teisest teatritele toetusraha jagavast projektist «Teater maale» selle programmi kohta ministeeriumi kodulehel infot väljas.

Teatrinõuniku sõnul on teatriürituste programmi eesmärk toetada etendusasutuste eriprojekte, vähendades koormust põhitegevuse niigi pingelisele eelarvele. «Programmist oleme toetusi eraldanud juubeliüritustele, välisesinemistele jmt, mis on hooajal olulised,» lisas Lensment.

Toetust said ka «pildid surnud jänesele»

Pressiesindaja lisas, et toetust eraldati mitmetele eriprojektidele, tuues eraldi välja näiteks Viinis etendunud Teatri NO99 lavastuse «Kuidas seletada pilte surnud jänesele».

Kõige enam – 2,4 miljonit krooni anti Vanemuisele projekti «Vanemuine – Eesti rahvuslik teater 140» läbiviimiseks. 1,9 miljonit sai rahvusooper Estonia Savonlinnas balletifestivalil ning Ungaris ooperifestivalil osalemiseks.

Ühe miljoni sai Vene teater uuslavastuste ettevalmistamiseks ja väljatoomiseks.

Ugala teater sai «erinevate sündmuste ja tegevuste» jaoks 870 000 krooni, SA Lootsi Koda Tormise ja Pärdi pidunädalate jaoks 450 000 krooni. Draamateater sai maja 100. aastapäeva ja trupi 90. aastapäeva tähistamiseks 400 000 krooni.

Raha said veel Eesti Kontsert, nukuteater, Pärnu Endla, NO99, Rakvere teater, Tallinna Linnateater, Kuresaare Linnateater, Von Krahli teater, Vana Baskini teater, Võru Linnateater, Stuudioteater Ilmarine, MTÜ Teater Varius ja MTÜ Teater Tuuleveski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles