Soome-ugrilased valivad oma maailmaimesid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal Neenetsi autonoomses ringkonnas käivitus projekt «Soome-ugri ja samojeedi rahvaste seitse imet», vahendas Interfax ringkonna administratsiooni pressiteenistuse teadet.


«Kuulsas maailmaimede nimekirjas ei leidunud kohta põhjarahvaste kultuuri ja ajaloo imedele. Soome-ugri üldsus otsustas koostada oma «maailmaimede» nimistu, mis kajastaks kõigi neljateistkümne Uraali gruppi kuuluva rahva kultuuripärandit. Sellesse «imede passi» kantakse koos handide, maride, ungarlaste, udmurtide reliikviatega ka Neenetsi autonoomses ringkonnas elavate komide ja neenetsite mälestusmärgid,» on öeldud teadaandes.

Neenetsi autonoomse ringkonna kultuuriameti töörühm pakkus neljas nominatsioonis välja kokku ligi kakskümmend erinevat etnograafilist elementi, mis seotud soome-ugri-samojeedi maailmaga.

Arutusel on sellised «imed» nagu neenetsite pühakohad Vaigatši saarel, Timani kivikolossid, šamaanitrumm ja neenetsi kätki, neenetsi nukk Nguko, samojeedi hõimude vasest ehted ja palju muud.

Soome-ugri maailmaimed kuulutatakse välja aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles