Muuseumiööl hakkavad nukud häält tegema

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NUKU muuseum
NUKU muuseum Foto: Kultuurikava.ee

Koos kümnete teiste muuseumidega üle Eesti avab ka NUKU muuseum 16. mai õhtul oma uksed kõigile huvilistele tasuta. «Öös on muusikat» teemaga haakuvalt on NUKUlgi kavas mitmed eriettevõtmised.

Muuseumis kõlavad teatrihelid ja muusika nii lava pealt kui lava tagant. Teatrikohvikus ning fuajees kõlavad lavastuste jaoks loodud heliteosed, näiteks saab kuulata eelmisel suvel etendunud «Kapten Granti laste» originaalmuusikat (helilooja Liina Kullerkupp).

Muuseumi tunnelit ilmestavad lavatagused helikatked ehk see, mida näitlejad, inspitsiendid ja tehnikud enne etendust lava taga teevad ning kõnelevad. Sel õhtul võib muuseumis kohata ka salapäraseid miime, kes imiteerivad muusikainstrumentide mängu. Milliseid pille mängitakse? Kas õhupillid häält ka teevad?

Muuseumi aatriumis ootab kõiki külastajaid Traaditar. Kes ta selline on, näeb 16. mai õhtul, aga kindel on, et kõik huvilised saavad Traaditari ehtida oma heliga. Helitekitajaid jagavad NUKU muuseumi töötajad. Kõikidest helitoojatest moodustub suur helikogu, mis jääb NUKUle alles. Kes teab, ehk kostab Muuseumiööl loodud heli kunagi ka teatrilaval?!

Kella seitsmest üheteistkümneni õhtul saavad muuseumi II korrusel kõik klaassillal jalutajad kuulata harukordseid helisid. Nimelt toimub performance «Nuku ärkamine», mille ajal on võimalik mitmekordselt võimendatult kuulata, mismoodi häälitseb üks teatrinukk, kui talle pole kõnelemisel abiks näitleja. Nukukriginaid, -kolinaid ja muid helisid lasevad nuku seest kuuldavale näitlejad Katri Pekri, Liivika Hanstin, Taavi Tõnisson, Andres Roosileht ja Mirko Rajas.

NUKU muuseumisse sissepääs on Lai 1 nurgapealsest uksest (kassa ja kommipoe kaudu), väljapääs aga Nunne 8 uksest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles