Ahnus on hea, aga puhas südametunnistus parem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gordon Gekko (Michael Douglas) tegemised 1987. aastal valminud ja klassikaks saanud filmis said järje.
Gordon Gekko (Michael Douglas) tegemised 1987. aastal valminud ja klassikaks saanud filmis said järje. Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Väidetavalt pidi Oliver Stone’i finantsmaailma ambivalentset moraali käsitleva filmi pealkirjaks olema esialgu lihtsalt «Raha ei maga», ent hiljem lisas režissöör sellele kuulsa tänavanime, seda küll ilma järjekorranumbrita.



Põhjusi oli kaks. Ühest küljest tahtis autor küll siduda uut lugu 1987. aasta samanimelise kultusfilmiga, kust pärineb osa tegelastest, teisest küljest soovis aga, et uus «Wall Street» oleks vaadeldav ka eraldiseisva mängufilmina.

Endine finantshai, möödunud sajandi «ahnus on hea»-usu apologeet Gordon Gekko (Michael Douglas) on insaider-tehingute eest mõistetud aja ära istunud ja kunagisel võimsal mehel pole nüüdseks alles jäänud ühtki ustavat hinge.

Aastad mööduvad, Gekkost saab enam-vähem tõsiselt võetav mees, keda asub piirama filmi teine peategelane Jake Moore (Shia LaBeouf). Jake’il on Wall Streetil «käsi» sees, lisaks tahab ta üksteisele lähendada Gekkot ja isast võõrdunud tütart, kes on juhuslikult Jake’i pruut.

Jah, «Raha ei maga» on vaadeldav eraldiseisva loona, ehkki need, kes on näinud eelmist «Wall Streeti», kipuvad tahes-tahtmata võrdlema ja võrdlus ei tule paraku meie kinodes jooksva nn järje kasuks.

Eraldivõetuna pole «Raha ei maga» sugugi halb film – küll veidi pikk, ajuti veidi hajus, kuid stsenaarium on korralik, lavastaja teab, mida teeb ja näitlejatööd on üle prahi.

Üldse on filmi angažeeritud muljetavaldav näitlejaansambel ja loomulikult on sümpaatsed ka Shia LaBeouf Jake Moore’ina ja Carey Mulligan Gekko vasakpoolsete vaadetega tütre Winniena.

Kõige suuremat rolli mängib Stone’i uue filmilavastuse juures ehk hoopis ajastus ise – pangad sulgevad uksi, laenud lähevad hapuks, inimesed jäävad kodudest ilma... Oleks siis veel paremat aega «Wall Street 2» väljatulekuks?

Paraku poeb hinge tunne, et ajal, mis jääb kahe «Wall Streeti» vahele, taasavastasid «nemad seal» pehmeid väärtusi, mõistsid raha suhtelisust ja aja väärtust. Meie siin aga närisime ennast hammastega läbi kauboikapitalismi, kirjutasime kirju sponsoritele ja lasime klants­ajakirjadel teha pilte mõne järjekordse endise turvamehe hiigelmaasturist.

Sellepärast jääbki siinsele publikule läänelikku kirgastumismomenti kirjeldav «Wall Street: Raha ei maga» veidi kaugeks – 1987. aasta «Wall Streeti» taaslinastus võiks meie kontekstis olla hoopis aktuaalsem.

Uus film
«Wall Street: Raha ei maga»

•    Režissöör Oliver Stone
•    USA 2010
•    Alates 24. septembrist Tallinna, Tartu ja Narva kobarkinodes

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles