Esilinastub Kurkse tragöödiast rääkiv dokumentaalfilm

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurkse väina ületamise käigus (11.sept. 1997) hukkunud 14 Balti pataljoni luurerühma sõduri mälestamine Kurkse sadamas.
Kurkse väina ületamise käigus (11.sept. 1997) hukkunud 14 Balti pataljoni luurerühma sõduri mälestamine Kurkse sadamas. Foto: Toomas Huik.

Kolmapäeval, 10. septembril esilinastub kinos Sõprus Kurkse tragöödiast rääkiv dokumentaalfilm «Surmaretk».

11. septembril 1997 vapustas Eestit tragöödia, kus Eesti kaitsevägi kandis rahuaja tingimustes ajaloo suurima kaotuse - sõjaväeõppusel hukkus 14 noort meest. Nüüd üksteist aastat hiljem on režissöör Tõnis Lepikul valminud sellest traagilisest sündmusest film.

"Surmaretk» on kaksikportree Kurkse tragöödia vastandlikest peategelastest - sadamakapten Heino Kreintaistl ja leitnant Jaanus Karmist. Päästjast ja Päästetust.

Film analüüsib tragöödiast tulenevat süü ja süütuse dilemmat ning uurib toimunu tagajärgi inimhingele, muutusi inimpsüühikas, isiksustes. Taustaks noor Eesti riik.

„Surmaretke" stsenaristid on Tõnis Lepik ja Riina Valmsen. Filmi tootjad on stuudiod Allfilm ja Defore ning produtsendid Ivo Felt ja Riina Valmsen.

Film esilinastub Tallinnas kinos Sõprus 10. septembril ja jääb ekraanile kuni 14. septembrini. Tartus näeb filmi 11. septembril Athena keskuses

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles