Tenerife eestlased austasid Mart Normetit (1)

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eike Feigenbaum andis Mart Normetile auhinna Bucio Grande üle Kadriorus.
Eike Feigenbaum andis Mart Normetile auhinna Bucio Grande üle Kadriorus. Foto: Olavi Antons

30. mail ehk Kanaari saarte rahvuspühal, Kanaaride Päeval andsid Tenerife Eesti Seltsi esindajad Eike Feigenbaum ja Olavi Antons raamatu «Minu Tenerife» autorile Mart Normetile üle Bucio Grande ehk hiiglasliku merekarbi ja kuulutasid ta Bucio de Tenerife Esimeseks.

Bucio on õigupoolest üks vanimaid kommunikatsioonivahendeid, sealhulgas masside teavitamiseks, mille ajalugu ulatub tuhandete aastate  taha, selgitas Feigenbaum. «Oskuslikul käsitlemisel on võimalik temast välja võluda erinevaid meloodiaid nagu karjasepasunast või jahisarvest ning bucio kõlab kaugele üle mägede ja orgude. Tenerifel konkista poolt hävitatud põlisasukad guantšid kasutasid buciot nii sidepidamiseks kui teavitusteks, nagu näiteks et saarele liginevad hispaanlaste laevad või et läänekaldal on praegu palju rammusaid jäneseid.»

 Antonsi sõnul küpses plaan Normetit tunnustada Tenerife eestlaste seas juba talvel. «Kuigi Bucio Grande pole kirjandusauhind, oleme me kõik ühel nõul, et «Minu Tenerife» on ladusalt kirjutatud ning mõnuga loetav ja juba selle eest on Mart tunnustust väärt. Aga see pole kaugeltki kõik ega isegi peamine. Tähtsaim on sõnum, mida Mardi kirjutatud raamat endas kannab: Tenerife on põneva ning dramaatilise ajalooga, täisvereline ning kõigele lisaks ootamatult vaheldusrikas ja imekaunis elukeskkond. Rääkimata saart külastavate turistide teadlikkuse tõstmisest, nii näiteks on praktiliselt kadunud turistid, kes uurivad, et kuulge teil pidi siin mingi mägi olema – pidades silmas maailmas kõrguselt kolmandat vulkaani!»

 Raamatu kirjastaja Epp Petrone rõõmustas uudisest kuuldes: «Tenerife eestlaste seltskonna pakatav elurõõm ja ühtehoidmine on Mardi raamatust hästi tunda. Tore, et nad oskavad oma autorit niimoodi hoida ja soovime omalt poolt Mardile õnne!»

Kas kunagi saame kuulda ka Bucio de Tenerife teisest või ka kolmandast, on Antonsi  hinnnangul raske ennustada. «Normet on lati nii kõrgele tõstnud, et see peaks midagi tõesti erakordset olema, et uue bucio järgi sukelduda,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles