Kunstikolmapäeval tutvustatakse ikoonide kasutamist õigeusu kombestikus

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Nevski ikoon.
Aleksandr Nevski ikoon. Foto: Wikipedia.org

10. juunil kell 17.15 toimub taas kunstikolmapäev, kus sel korral on fookuses ikoonide kasutamine õigeusu kombestikus. Kunstikolmapäeva viib läbi näituse «Ikoonide inimlik ja jumalik maailm» kuraator Külli Valk.

«Näituse kontseptsioon lähtub sellest, et ikoon ei ole pelgalt kunstiobjekt, vaid kannab väga mitmekülgset väärtust. Ühest küljest on tegemist sügava kristliku taustaga sakraalesemega, teisalt aga ka õigeusklike igapäevaelus olulist rolli omava objektiga,» tutvustab ettekande sisu Külli Valk.

«Ringkäigul vaatame lähemalt ikoonidel kujutatud sümbolite tähendusi ja tagamaid, samuti tuleb juttu sellest, milliste muredega milliste ikoonide poole on õigeusus kombeks pöörduda.»

Ikoonitraditsiooni tutvustavad kunstikolmapäevad on osa näitusest «Ikoonide inimlik ja jumalik maailm», mis on Tartu Ülikooli kunstimuuseumis avatud 30. oktoobrini.

Kunstikolmapäeval saab osaleda ühe-eurose muuseumipiletiga, Tartu Ülikooli tudengitele on osalemine tasuta.

Loengusarja «Õigeusutraditsioon Eestis» on toetanud Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles