Helsingi elanikud ei toeta Guggenheimi muuseumi ehitamist

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guggenheim Helsinki arhitektuurikonkursi võidutöö
Guggenheim Helsinki arhitektuurikonkursi võidutöö Foto: Moreau Kusunoki Architects

Teisipäeval selgus Helsingi Guggenheimi muuseumi arhitektuurikonkursi võidutöö. Selleks osutus büroo Moreau Kusunoki Architects projekt Art in the City, mida Soomes tuntakse ka Majaka nime all.

Kas plaan ka kunagi katuse alla saab, on ebaselge, sest Helsingi linna volikogu suhtub sellesse üsna pika hambaga, selgub ajalehe Helsingin Sanomat korraldatud küsitlusest. Ajaleht sai asja uurimiseks ühendust volikogu 85 liikmest 69 ja vaid kuus neist suhtusid muuseumi ehitamisse positiivselt. 31 vastanut leidsid, et praeguses vormis ei saa hanget toetada ning 32 keeldusid oma seisukohta avaldamast.

Küsimus on muidugi rahas. Ehituse eelarve on 130 miljonit eurot, millest lõviosa peaks tulema linna eelarvest. Guggenheim Helsinki fondi esimees Ari Lahti teatas teisipäeval, et fond on kogunud annetustena juba üle kümne miljoni euro. See moodustab enam kui kolmandiku fondi eesmärgiks seatud 28 miljonist. Lahti sõnul põhjustab probleeme lisaks Soome majanduse olukorrale ka see, et potentsiaalsed annetajad ei soovi end ettevõtmisega siduda enne, kui on lõplikult selgunud linna rahaline osalus.

Mitmed volikogu liikmed keeldusid seisukohta võtmast enne, kui on saanud täpsemaid andmeid kogueelarve ja muude detailide kohta. Ehituse alustamise kohta langetatakse otsus 2016. aasta esimeses pooles ja selleks ajaks peaks kogu summa koos olema.

Volikogu liige Harry Bogomoloff väitis, et ega Helsingi pole mingi Bilbao, et sinna peaks turistide meelitamiseks kunstimuuseumi püstitama. Tema sõnul võib Bilbaoga võrrelda hoopis Pori linna. 1997. aastal avas Guggenheimi muuseum uksed Hispaania linnas Bilbaos ja pärast seda on linna külastavate turistide hulk märgatavalt kasvanud.

Konkursi võidutöö meenutab Bogomoloffi meelest Hanasaari elektrijaama ees lösutavat söehunnikut. Ajalehe Facebooki kontol puhkenud palavas diskussioonis leidis uudis samuti negatiivset vastuvõttu. Suur osa kirjutajatest on muuseumi rajamise vastu, põhjuseks eeskätt võidutöö arhitektuuriline lahendus ning asjaolu, et see neelab miljoneid eurosid maksuraha.

Guggenheim on üritanud Helsingisse muuseumi rajada juba 2011. aastast alates ja linnavalitsus on idee juba korra tagasi lükanud. Muuseumi ja selle fondi juht Richard Armstrong kuulutas üritusel, kus arhitektuurivõistluse võitja avalikuks tehti, et teda meelitavad muuseumi rajama Soome võrdõiguslikkus, demokraatia ning suhe kunsti, arhitektuuri ja disaini. Lisaküsimustele vastates tunnistas ta, et täiendavad põhjused Helsingisse muuseum rajada on veel hea lennujaam, potentsiaalsed Vene- ja Aasia turistid, kultuuriturismi kasvupotentsiaal, riigi stabiilne majandus ning tugev poliitiline juhtkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles