NO99st saadeti Prantsusmaale oluline abieluvoodi

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Tiit Ojasoo 1996. aastal esimest korda Avignoni teatrifestivalile sõitis, siis pani Ingo Normet igale tudengile prantsuskeelese kirja kaasa - «tegu on vaese idaeurooplasega, laske ta teatrisse, kui mahub!».

«Sellise sedeliga käisime ukselt uksele ja nägime off-programmis üht-teist, põhiprogrammi etendustele vaesed tudengid muidugi ei pääsenud,» on Ojasoo meenutanud, kuidas ta bussiga läbi kuuma Euroopa suve loksudes ja bensiinijaamades kodust kaasavõetud konserve süües ei julgenud Avignonis mängimisest isegi unistada.

Kuid nüüd kohe-kohe on võimatu saamaks tõeks. 6. juulil astub maailma ühe olulisema teatrifestivali põhiprogrammis lavale Juhan Ulfsak ning tema järel Eva Klemets, Rasmus Kaljujärv, Rea Lest, Jörgen Liik, Gert Raudsep, Simeoni Sundja ja Linda Vaher ehk rahvusvahelisele teatrigurmaanide seltskonnale mängitakse Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semperi lavastust «Mu naine vihastas».

NO99 lavastus "Mu naine vihastas", fotol Juhan Ulfsak. Foto: Tiit Ojasoo

Üks pirakas abieluvoodi, telekas, laud, tugitoolid, vannituba ja veel tuhat väikest asja pakiti pühapäeval ühe suure veoki 13,6 meetrisesse kasti ning esmaspäeva hommikul algas NO99 maja tagant sõit Prantsusmaa suunas.

Etenduseks vajalik kraam peaks Avignoni jõudma hiljemalt 4. juuli varajaseks hommikus, sest laupäeva hommikul kell 6.00 algab juba asjade ümber laadimine väikestesse autodesse ja vanalinna müüri ääres asuvasse 500 inimest mahutavasse teatrisaali (Gymnase du Lycée Aubanel) viimine. Avignoni vanalinn, kus festivalimöll toimub, on umbes Tallinna vanalinna suurune ja seal suure veokiga manööverdamine on võimatu.

«Mu naine vihastas» trupp jõuab Avignoni laupäeva hilisõhtuks. Kusjuures näitlejad, kes mängivad lavastuses «Tõde, mida ma olen igatsenud» annavad kõigepealt 3. ja 4. juulil etenduse Hannoveris Theaterformeni festivalil ning kohe pärast viimase etenduse lõppu starditakse Saksamaalt Prantsusmaale.

Esimene proov toimub esmaspäeval, 6. juulil kell 11. Tund aega hiljem avatakse uksed festivali kajastama tulnud rahvusvahelisele pressile, kel on võimalus «Mu naine vihastas» etendusest näha 45 minutilist sutsakat. Avigninoni teatrifestivali külastab igal aastal kuni 500 ajakirjanikku. Esimene etendus antakse samuti 6. juulil, algusega kell 18.00.

«Mu naine vihastas» on esimene Eesti lavastus, mis on valitud teatrimaailma ühe mainekama festivalil põhiprogrammi. Kokku näeb Avignoni teatrifestivali põhiprogrammis kuni 50 lavastust üle maailma. Festivalil müüakse 120 000 - 140 000 piletit, lisaks saab umbes 20 000 - 30 000 inimest osa tasuta etendusest.

Kuid lisaks põhiprogrammile saavad teatrisõbrad osa ka sadadest lavastustest koosnevast kõrvalprogrammist ehk off-programmist, kuhu kõikidel truppidel on võimalik endale rentida esinemispaik. 

69. korda toimuva Avignoni teatrifestivali direktor on sel aastal Oliver Py. Festival toimub 3. juulist 26. juulini. NO99 etendused toimuvad  Avignoni teatrifestivalil  6.,7., 8. ja 9. juulil. Kokku antakse viis etendust.

NO99 lavastus "Mu naine vihastas". Fotod: Tiit Ojasoo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles