Hõimupäevade raames näidatakse Soome «Laulukaupmeest»

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eila Hartikainen, Maari Kallberg ja Anneli Kont-Rahtola 'Laulukapmnehes'.
Eila Hartikainen, Maari Kallberg ja Anneli Kont-Rahtola 'Laulukapmnehes'. Foto: Jorma Airola

«Laulukaupmees» on muusikaline etendus Soome rahvaluulekogujast A. O. Väisänenist.


Hõimupäevade programmis on võimalik näha soome-ugri rahvamuusikat ja jaapani no-teatri elemente ühendavat etendust «Laulukaupmees» Soome rahvaluulekogujast A. O. Väisänenist. Selle esitajateks on maineka Soome rahvalauluansambli MeNaiset lauljad Eila Hartikainen, Maari Kallberg ja Anneli Kont-Rahtola, kes kõik on õppinud rahvalaulu ja rahvamuusika erialal Sibeliuse Akadeemias ning tegutsevad ka rahvamuusikauurijatena. Etenduse käsikirja autor ja lavastaja on Mia Pätsi.

«Laulukaupmehes»  meenutab  A. O. Väisänen oma kogumismatkasid  Soomes, Karjalas, Setumaal ja Mordvas. Etendus põhineb Väisäneni matkapäevikutel ja tema poolt kogutud pärimusmuusikal elavas esituses, olles samas ka teaduslikult täpne käsitlus. Võimsat laulu täiendab lakooniline no-teatri liikumine.

Soome folklorist Armas Otto Väisänen (1890-1969) , kelle sünnist täitus tänavu 120 aastat, on eesti laiemale publikule tuttav teatrietenduse ja filmi «Taarka» kaudu. Väisänen oli ka setu lauliku  Hilana Taarka hea laulumälu avastaja ja avalikkuse ette tooja, tema kutsel viibis Taarka oma kooriga 1921. aastal Helsingis.

«Laulukaupmeest» etendatakse neljapäeval 14.10. kell 18 Eesti Draamateatri maalisaalis ja  reedel 15.10. kell 18 Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas Tartus. Etenduskohtades on välja pandud ka Soome Instituudi koostatud näitus A.O. Väisäneni fotodest.

Piletid 100/75 kr Tallinnas ja  75/50 kr Tartus on müügil tund enne algust kohapeal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles