Pärnus tuleb ettekandele monumentaalne laulutsükkel

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sopran Kai Kallastu
Sopran Kai Kallastu Foto: Pärnu Ooper

Laupäeval, 25.07.2015 kell 20 esitavad Suveaaria festivalil Pärnu Eliisabeti kirikus Olivier Messiaeni monumentaalse laulutsükli «Harawi» sopran Kai Kallastu ja pianist Seppo Varho.

Prantsuse helilooja Olivier Messiaeni monumentaalne laulutsükkel «Harawi» (1945) on esimene osa helilooja nö. «Tristani triloogiast», millesse kuuluvad ka 1948. aastal loodud «Turangalila»-sümfoonia ja «Viis laulu» (Cinq Rechants). Tsükli nimetus on pärit Andide indiaanlaste armastuslaulude žanrist, milles armastajad sageli lõpuks hukkusid.

Tristani loost tuttav armastuse ja surma põimumine, paratamatus ja isegi samatähenduslikkus on Messiaeni loomingus sage ja isiklik teema. Tema esimene abikaasa Claire Delbos kaotas õnnetuses mälu ja suri pärast aastatepikkust raviasutustes viibimist. Harawi sümbolistliku, sõnamängulise ja onomatopoeetiline teksti on kirjutanud autor ise. Tekst sisaldab lisaks tähenduseta sõnadele tuletisi peruu ja prantsuse keelest. Muusika sisaldab Messiaenile iseloomulikku matkitud linnulaulu ning india muusikast inspireeritud rütmikombinatsioone ja laade.

Sopran Kai Kallastu repertuaar hõlmab teoseid renessansist nüüdismuusikani. Ta on olnud mitmete eesti heliloojate nõudlike eksperimentaalsete vokaalteoste esmaesitaja ning esinenud Soomes, Rootsis, Saksamaal, Itaalias ja Islandil.

Pianist Seppo Varho on esinenud nii solisti kui kammermuusikuna Soomes, Itaalias, Šveitsis, Austrias, Saksamaal, Iisraelis ja Jaapanis. Tema mitmekülgse repertuaari hulka kuulub nii klassikaline kui ka nüüdismuusika.

Neljapäeval 23.07, pühapäeval 26.07 ja teisipäeval, 28.07.2015 kell 22 toimub Pärnu Vanalinna õuel (Nikolai 26 / Pühavaimu 19) kontsert-installatsioon Valge Ingel. Kõlavad Kaija Saariaho Lonh, Lubawa Sydorenko «Valge Ingel» ja Sven Sosnitski uus teos «Kauge Maa Laul». Esinevad sopran Kai Kallastu, valguskunstnik Johanna-Mai Vihalem ning Sven Sosnitski ja Andrus Kallastu (elektroonika).

Täpsem info Pärnu Ooperi kodulehelt http://www.ooper.parnu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles