Ligi eelistab ERRi uut maja ooperiteatri hoonele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline pidi tulevikus välja nägema rahvusringhäälingu uus maja Tallinnas Tuisu tänaval.
Selline pidi tulevikus välja nägema rahvusringhäälingu uus maja Tallinnas Tuisu tänaval. Foto: ERR

Rahandusminister Jürgen Ligi kinnitas kolmapäeval parlamendi ees esinedes, et eelistab Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) uut hoonet kindlasti ooperiteatri Estonia uuele majale, uute kultuuriehitiste esimese prioriteedina nimetas minister Eesti Rahva Muuseumi (ERM).

«Tema (kultuuriminister Laine Jänes – BNS) praegune eelistus on Eesti Rahva Muuseum, mida ma igati aktsepteerin ja mis ilmselt saab teoks. Aga ma olen talle vihjena öelnud, et minu arust kaalult väärib esimese kahe hulgas kohta ka ERRi maja. Ma olen seda talle öelnud ja mis puudutab neid inetuid etteheiteid, mis mulle on selle teemaga tehtud, siis ma olen suhelnud ka ERRi juhatusega, nad saavad must väga hästi aru,» rääkis Ligi riigikogu kõnetoolist. «Nii et ERRi maja minu jaoks on kindlalt eespool kui see kontserdimaja, mis on natuke kaugem tulevik.»

Rahandusministri sõnul ajab Estonia teatrihoone praegu oma asja ära rohkem, kui «laialipillutatud rahvusringhääling». Ligi viitas sellele, et televisioonil ja raadio tarbijate hulk on suurem ja seepärast ka õigustab ERRi hoone eelistamist uue rahvusooperi majale.

«Ma olen lihtne mees, ma ei saa muusikast aru, ei oska hinnata seda. Aitäh! Telekat vaatan küll!» sõnas Ligi.

ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa on avaldanud lootust, et uue hoone ehitamisega saab alustada aasta jooksul.

ERRi nõukogu esimees Andres Jõesaare ütles teisipäeval BNSile, et riigieelarve eelnõu ei võimalda tulevaks aastaks ette nähtud eraldistest olulisi investeeringuid teha.

Riigieelarve eelnõus on tänavu rahvusringhäälingule raha ette nähtud 351 302 021 krooni ehk 22 452 291 eurot, mis jääb tänavusele tasemele. «Rahvusringhäälingu tehnoloogilist arengut see eelarve ei võimalda, sellise rahaga saab ainult säilitada olemasolevat taset,» ütles Jõesaar BNSile.

Jõesaar avaldas lootust, et loodetavasti saab tuleval aastal edasi minna uue ringhäälingumaja ehitamise projektiga, juhul kui saab teoks majaehituse üleandmine Riigi Kinnisvara ASile (RKAS). Kava järgi hakkab ERR maksma RKASile hoone kasutamise eest aastas renti 30 miljonit krooni. ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa on öelnud, et 30 miljonit krooni aastas oleks sama palju, kui ERR oleks laenu võtnud ja uue maja ise valmis ehitanud.

Jõesaar avaldas lootust, et rahvusringhäälingu uue hoone ehituse RKAS ile andmise kohta saab midagi selgemat öelda novembris.

Ringhäälingumaja on kavas rajada Tallinnasse Kristiine linnaossa Tuisu 21 kinnistule. ERR võtab ringhäälingumaja projekteerimisel aluseks arhitektuurikonkursi võidutöö, mille autor on Taani arhitekt Erik Nobel. Võitnud projekt näeb ette klaasist hoone, mille sisse on paigutatud läbipaistmatute seintega stuudiod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles