Telekanalid meelitavad uute omasaadetega pulti haarama

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV uus lavastuslik sari "Mustad lesed"
ETV uus lavastuslik sari "Mustad lesed" Foto: ERR

SÜGISPROGRAMM. ETV, Kanal 2 ja TV3 alustavad septembris uudissaadetest tulvil kavga.

ETV edastab saateid HD-kvaliteedis

Alates 7. septembrist hakkavad ETV ja ETV 2 edastama saateid HD (1080i) kvaliteediga, esialgu on kõrglahutusega pilt nähtav vaid Elioni ja Starmani klientidele, mitte vabalevi vaatajatele.

11. septembri õhtul näitab ETV Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni suurteose «Aadama passioon» salvestist. Päev varem näeb etenduse valmimise kulgu jälgivat dokumentaalfilmi «Kaotatud paradiis», mille autor-režissöör on Günter Atteln. Film avab Aadama loo tähendusi ja Arvo Pärdi loominguliste püüdluste tagamaid.

Sketšisari «Maa, armastan sind!» tegeleb üleilmastumise ja -tarbimise probleemidega. Tegijate meelest saab seda teha iseenda üle heatahtlikult itsitades ja ausalt peeglisse vaadates. Võimalik, et maailmapilt saab paigast nihutatud ja seni vastuseta küsimused ootamatu vastuse. Stsenarist-režissöör on Rasmus Merivoo, näitlevad Merle Palmiste, Paul Laasik, Jim Ashilevi, Marek Tammets jt.

Ekraanile jõudev verivärske draamasari «Mustad lesed» rabab kaasakiskuva ja julge süžeega. Kolm naist on jõudnud äratundmisele, et elu abikaasade seltsis on muutunud talumatult piinavaks. Lahendus on ootamatu, ja koos sellega saab alguse hoopis keerukate dilemmade ja sündmuste ahel. Sarja peaosades on Hele Kõrve, Anne Reemann, Inga Salurand, Mait Malmsten, Märt Avandi, Tiit Sukk jpt. Režissöör on Andres Puustusmaa, produtsent Anti Reinthal.

Kultuurisaade «OP» muudab uue saatejuhi Margit Kilumetsa tüürimisel formaati. Eraldi teemasaadete asemel võivad sügisest ühes saates kohtuda kino ja arhitektuur, teises teater ja muusika, kolmandas disain ja kaasaegne tantsukunst – teemad, mis kultuuripildis just sel hetkel on kõnekad. On uusi võttekohti, reportaaže, külalisi, kes satuvad Eestisse harva, kes toovad kaasa värskeid tuuli ja kellel on kultuurihuvilisele vaatajale midagi öelda.

Uutest välissarjadest näitab ETV Norra-Taani-Briti koostöös valminud kvaliteetsarja «Raskeveesõda», mille tegevus toimub Teise maailmasõja päevil. Diana Gabaldoni ülimenuka romaani ainetel valminud draamasari «Võõramaalane» aga jutustab Teises maailmasõjas teeninud Briti sõjaväe õest, kes leiab end ootamatult 1740. aastate Šotimaalt.

Kanal 2 saadab kaks kanget Ameerikasse

Jan Uuspõld alustab sel sügisel Kanal 2 uues komöödiaseriaalis «Takso» taksojuhikarjääri. Tema kehastatav sohver Ivo Tants peab hakkama saama kõigiga, kes ta tagaistmelt läbi käivad. Iga episood on katkematu sketšide ja pööraste klientide jada, kus vaataja näeb taksojuhi elu läbi tagasivaatekõverpeegli. Sarja sketšides on paroodiaid tuntud inimestest, absurdseid ja naljakaid situatsioone ning mitmeid tuntud näitlejaid.

Kristjan Jõekalda ja Teet Margna reisisid üle suure lombi ning nende seiklusi näeb saates «Kaks kanget Ameerikas». Liberaalne relvapoliitika, tarbimishullus, kiirtoit, small talk – kuidas passib ameerikalik elustiil Jõekaldale ja Margnale? Seiklused viivad nad Los Angelesse, Las Vegasesse, San Franciscosse, New Orleansi, Miamisse, Washingtoni ja New Yorki. Suduste suurlinnade kõrval näeme ka Ühendriikide võimsat loodust, värvikaid inimesi ja rikkalikku kultuuri.

Septembri keskel jõuab Kanal 2 ekraanile «Viis aastat hiljem», mida juhib Roald Johannson. 2010. aastal salvestati tuntud inimestega põhjalikud videointervjuud, kus nad ennustasid, milline on nende elu viie aasta pärast – aastal 2015. Teiste seas kõnelesid avameelselt Kaja Kallas, Mihkel Raud, Maire Aunaste, Jevgeni Ossinovski, Krista Lensin, Siim Kallas jpt. Need intervjuud pandi viieks aastaks «kümne luku taha». Kas nad mäletavad, mida nad tollal oma kaugest tulevikust arvasid ja ennustasid?

Romantikasaade «Armastust otsides» viib kokku üksikhinged, kes ihkavad oma ellu armastavat kaaslast. Juunikuu erisaates tutvustas Kanal 2 sarjas osalevaid mehi ja naisi, kes said vallalistelt televaatajatelt suve hakul kümneid kirju. Romantiliste kohtingute kõrval kogevad nad ka argireaalsust, sest osalejad kutsuvad oma väljavalitud nädalaks enda koju elama.

Jätkavad ka populaarsed sarjad ja saated «Pilvede all», «Naabriplika», «Viimane võmm», «Köök», «Radar», «Kodutunne», «Saladused», «C-Komando» jt. Juba õige varsti selguvad ka «Laula mu laulu» uue hooaja sügisesed osalejad.

TV3 teeb suu magusaks

Maailmakuulsal formaadil «Bake Off» põhinev sari «Eesti parim pagar» alustab TV3s juba augusti viimasel päeval. Tordid, pirukad, struudlid, makroonid, keeksid, kringlid ja muud suussulavad küpsetised valmivad otse televaatajate ning saatejuhtide Kristjan Rabi ja Indrek Vaheoja silme all. Küpsetisi hindavad elukutselised toiduprofid Angeelika Kang ja Ants Uustalu. Sarjas osaleb kaksteist kodupagarit, kel on vastupandamatu kirg küpsetamise vastu. Eesti parima küpsetaja tiitli nimel võistlejaist noorim on 19-aastane ning vanim pensionäriproua.

Tõsielusarja «Abielus esimesest silmapilgust» võib julgelt nimetada šokeerivaks armueksperimendiks. Psühholoog Kärt Kase, kultuuriantropoloogia doktor Aimar Ventsel ja seksuoloog Mare Pruks panid vallalistest inimestest kokku kolm kõige paremini sobivat paari. Osalejad kohtuvad oma tulevasega esimest korda iseenda pulmas ning proovivad seejärel neli nädalat kestva sotsiaalse eksperimendi käigus, kas selliselt korraldatud abielu sobib ideaalse paarilise leidmiseks. Eksperiment algab vallaliste tutvustamisega, järgnevad uhked pulmad, mesinädalad ning jõutakse ka argipäevani.

«Krista lood» on uus telesari, kus Krista Lensin toob vaatajateni Eesti inimestega sündinud kaasahaaravad lood. Tele-eetris saab osa paljudest tõestisündinud juhtumistest, kus täiesti tavalised mehed ja naised on sattunud ettearvamatutesse saatusekeeristesse. Sari kinnitab, et elu on uskumatum kui ükskõik milline väljamõeldis.

Uues saatesarjas «Tanel Padar ja sõbrad» lööb Tanel Padari ansambel The Sun bändibussile hääled sisse, et sõita külla Eestimaa eri nurkades elavatele sõpradele ja nendega koos muusikat teha. Rokimeeste tee viib nad paljude armastatud muusikute juurde – nende seas on näiteks Jalmar Vabarna, Ivo Linna, Kadri Voorand, Sepo Seeman, Eeva Talsi. Kõikjal uudistatakse ka kohalikku elu.

Jätkub ka saade «Su nägu kõlab tuttavalt». Kohtunike lauas istuvad endiselt Tanja Mihhailova, Olav Osolin ja Andrus Vaarik, saatejuhiks on Mart Sanderi asemel nüüd aga Märt Avandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles