Eestit väisab tähelepanuväärne Hiina muusikakollektiiv

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hong Kongi Hiina orkester
Hong Kongi Hiina orkester Foto: promo

Pärast esinemist Helsingi Juhlaviikotel saabub Eestisse Hong Kongi Hiina orkester.

Hong Kongi hiina orkester, suure metropoli juhtiv muusikakollektiiv, on Lääne sümfooniaorkestri mõõtudes kollektiiv, mis kasutab traditsioonilisi hiina instrumente. Viiulite asemel on erhu’d (viiuli hiina versioon), olulise osa õhtumaalase kõrvale eksootilises kõlapildis annavad tsitrit või kannelt meenutavad zheng’id, samuti hiina puhkpillid ning hulgaliselt löökpille.

Eestisse tuleb orkester pärast esinemist Helsingi kultuurifestivalil Juhlaviikot. Esitatakse Hiina kaasaegsete heliloojate komponeeritud või seatud muusikat. Rahvusliku helikunsti esteetilisi põhimõtteid järgivas Hiina nüüdismuusikas on oluline osa jutustaval, värvikalt piltlikul algel.

«Suur võit» kujutab linnarahva juubeldust lahingust võitjaina naasvatele vägedele. Helikeel imiteerib inimhääle erinevaid karaktereid ja vokaalstiile. Muistset viisi «Kui tõuseb kuu» on võrreldud ereda kuuga tuulisel ööl, mil paviljonis jõekaldal luuletusi improviseeritakse.

«Jing‧Qi‧Shen» lähtub eluilmingute lõputu korduvuse ning kõiksuse mitmekesisuse kujutluspildist, viitega qi’le (chi), elujõu mõistele traditsioonilises hiina kultuuris. Orkestri kunstiline juht ja peadirigent Yan Huichang on dirigeerinud kõiki juhtivaid Hiina orkestreid ning paljusid orkestreid Läänes. Ta on ka Taiwani Hiina

Rahvusorkestri kunstiline juht. Luo Jing, orkestri zheng’i­rühma juht, Hiina tunnustatumaid zhengsoliste, on andnud soolokontserte zheng’il mitmekümnel maal, sh Carnegie Hallis New Yorgis. Kollektiivi tegevus on väga mitmekesine: festivalid, plaadistused, rahvusvahelised konkursid ning konverentsid, hariduslikud ja sotsiaalprojektid.

Orkester annab rohkesti külaliskontserte. On esinetud Viini Musikverein’i Kuldses saalis, Lincolni kunstide keskuses New Yorgis, Manchesteri Bridgewater Hall’is, Brüsseli Bozar’is, Berliini Komische Oper’is. Orkestri eestvedamisel toimunud sündmused tuhande erhu­mängijaga ning kolme tuhande löökpilli­mängijaga on jõudnud Guinnessi rekordite raamatusse.

HONG KONGI HIINA ORKESTER
Luo Jing (zheng)
Zhao Taisheng (sanxian)
Kunstiline juht ja dirigent Yan Huichang
Laupäeval, 29. augustil kell 19 Estonia kontserdisaalis
Pühapäeval, 30. augustil kell 19 Pärnu kontserdimajas
(Pärnus) Hooaja avakontsert
«Hiina muusika aasta Eestis»

Kavas:
«Suur võit» (Shanxi rahvaviisid, seade Zhang Shiye)
«Kui tõuseb kuu» (rahvaviis, seade Peng Xiuwen)
Chan Ming­chi «Jing‧Qi‧Shen»
Sui Lijun «Musta Maa laul» (sõnad Shang Cunbao)
Richard Tsang, kontsert zheng’ile ja orkestrile «Muusika on vaid hetk»
Zhu Jianer «Kurb viis»
Guo Wenjing «Ohverdus – Tõrvikud – Vägijoogid» (kolmas osa tsüklist «Kolm Lääne­-Yunnani viisi»)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles