Tõlkija Kadri Jaanits pälvis maineka Soome auhinna

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõlkija Kadri Jaanits (vasakul) koos soome kirjaniku Emmi Itärantaga Tallinnas 2014
Tõlkija Kadri Jaanits (vasakul) koos soome kirjaniku Emmi Itärantaga Tallinnas 2014 Foto: Soome instituut

E.W. Ponkala fond Soomes on määranud 2015. aasta auhinna mitmekülgsele ja viljakale soome kirjanduse eestindajale Kadri Jaanitsale.

Fond tahab esile tuua Kadri Jaanitsa tööd eriti tänapäeva soome kirjanduse vahendamisel. Ta on eestindanud nii ilu- kui ka aimekirjandust, näiteks Katja Kettu, Tuomas Kyrö, Rosa Liksomi, Hannu Mäkelä, Salla Simukka teoseid, aga ka Erkki Tuomioja ja Seppo Zetterbergi raamatuid, mis käsitlevad Eesti ja Soome lähiajalugu.

Praegu tõlgib Kadri Jaanits Katja Kettu äsjailmunud romaani «Ööliblikas» (Yöperhonen, WSOY 2015), mis on soome kirjanduskriitikas leidnud erakordselt soodsat tähelepanu. Eesti keeles avaldab romaani kirjastus Koolibri.

Lisaks Kadri Jaanitsale saavad tänavu Ponkala auhinna Ungari päritolu kunstnikud Hilda Kozár ja Sándor Vály.

E.W. Ponkala fond asutati 1924. aastal. Fondi eesmärgiks on edendada kultuurisuhteid Soome ja soome hõimurahvaste vahel. Fondi nõukogu esimees on kirjanik Juhani Salokannel. Ponkala fondi tunnustuse varem pälvinud eestlastest olgu nimetatud Lennart Meri, Viivi Luik, Debora Vaarandi, Märt Väljataga, Tõnu Õnnepalu, Linda Viiding, Piret Saluri. Elutööpreemia on saanud Ellen Niit.

E.W. Ponkala auhind 2015 antakse üle Helsingis Villa Kivis 26.augustil 2015.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles