Video: limonaadipoiss kahjustas 1,5 miljoni dollarilist maali

Kultuuritoimetus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani poiss kukkus Paolo Porpora maali
Taiwani poiss kukkus Paolo Porpora maali Foto: Kaader videost

Läinud nädalavahetusel oli 12-aastase Taiwani poisi jaoks must päev. Pahaaimamatult vigastas ta tõsiselt 350 aasta vanust Paolo Porpora õlimaali, vahendab Guradian.

Lisatud videos on näha, kuidas türkiissinise Puma särgi, spordijalatsite ja limonaaditopsiga poiss kõnnib Taiwani kunstinäitusel, komistab tähelepanematusest piirdenööri ja tasakaalu säilitamiseks toetab käega vastu iidset kunstiteost. Tulemus: rusikasuurune auk Porpora lõuendis nimega «Lilled».

Näituse «Leonardo näod» korraldajad ei kavatse poisi perekonnale kahjutasunõuet esitada, teatab portaal Focus Taiwan. Korraldaja Sun Chi-hsuan ütles, et poiss on täiesti endast väljas, aga teda ei tohiks süüdistada, sest erakollektsiooni kuuluv maal oli kindlustatud.

Barokk-kunstniku Porpora maal on huvitav selle poolest, et «Lillede» näol on tegemist tema ainsa signeeritud teosega. Kaks meetrit kõrge maal kujutab lillebuketti vaasis.

Taiwani sündmus pole kunstiteoste ajaloos just ainulaadne. 2006. aastal koperdas üks mees Cambridge Fitzwilliami muuseumis omaenese kingapaeltesse ja purustas ühe hoobiga kolm 300-aastast hiina vaasi. 2010. aastal kukkus üks naine New Yorki Metropolitanis Picasso maali ja tekitas 15-sentimeetrise rebendi. 2012. aastal mõisteti Dublinis üks mees kuueks aastaks vanglasse, sest ta kahjustas Monet’ maali (väärtus 10 miljonit eurot). Üks kõige kurikuulsamaid lugusid kunstiajaloos on see, kui kasiinomogul Steve Wynn toetas oma küünarnuki läbi Picasso meistriteose «Le Rêve». Sellest hoolimata suutis ta teose 2013. aastal rekordilise summa, 155 miljoni dollari eest maha müüa.

«Eestis pole nii tõsiseid õnnetusi kunstiteostega ette tulnud,» kommenteeris Eesti Kunstimuuseumi direktor Sirje Helme. Ta meenutas, et aastaid tagasi toimus küll üks intsident väikese lapsega, kes kogemata üht eksponaati kahjustas, kuid ei kahju ega teose väärtus polnud kaugeltki võrreldav käesoleva Taiwani juhtumiga.

Helme kinnitas, et muuseum võtab alati kasutusel kõikvõimalikud meetmed, et eksponaatide turvalisus tagada, ehkki tihti on see keeruline, sest kinnitusvahendid ei tohi kuidagi kahjustada ega mõjutada kunstiteost ennast. Kõige suurem oht ongi ettearvamatult käituvad väikesed lapsed, kes võivad end vanema käest lahti tõmmata ja jooksu pista – vahel ka eksponaadi suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles